De moestuinbak voor kinderen

De moestuinbak voor kinderen

Je denkt misschien dat een moestuinbak niet voor kinderen is weggelegd. Dat het te moeilijk voor ze is of dat ze daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Het tegenovergestelde daarvan is juist waar; moestuinieren is namelijk zeer geschikt voor kinderen. Waarom dit zo is en hoe je het best kunt moestuinieren met kinderen vind je in deze blog. Allereerst willen we je meenemen in de voordelen van het moestuinbak voor kinderen. En waarom jij dus moet gaan moestuinieren met jouw kind.

Kinderen leren wat gezond eten is

Kinderen die leren hun eigen groenten en fruit te kweken in de moestuinbak, eten meer groente en fruit. Ieder kind wil namelijk zijn of haar eigen gekweekte groenten en fruit uitproberen. Kinderen ontdekken hierdoor dat groenten en fruit best lekker is. En gaan hierdoor steeds meer groenten en fruit eten.

Kinderen leren waar hun eten vandaan komt

Voor veel kinderen is het heel vanzelfsprekend dat ze iedere dag te eten hebben. Maar waar komt hun eten eigenlijk vandaan? Je zal denken uit de supermarkt, maar voordat het in de supermarkt terecht komt, heeft jouw eten al een hele route afgelegd. Want hoe groeien aardappelen en aardbeien bijvoorbeeld? Op of onder de grond, aan een boom? Dankzij de moestuinbak of kweektafel leren ze waar hun eten vandaan komt en hoe het groeit.

Kinderen leren de natuur respecteren met een moestuinbak

Door te tuinieren in de kweekbak leren kinderen dat alles in de natuur samenhangt. Dieren en planten zijn afhankelijk van elkaar. Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van planten. Vogels voor het wegvangen van insecten en mollen voor het doorspitten van de aarde. En planten zijn afhankelijk van water en zonlicht. Simpel weg de natuur kan niet zonder de natuur zelf.

Door deze verbanden te zien leren kinderen dat wij als mens ook afhankelijk zijn van de natuur. Elke verstoring heeft invloed op onze voedselvoorziening. Kinderen met een moestuinbak creëren respect voor de natuur.

Kinderen leren wat verantwoordelijkheid is

Kinderen met een moestuinbak leren om verantwoordelijkheid te dragen. Doordat kinderen met een moestuinbak leren dat ze hun plantjes iedere moeten verzorgen en water geven. Leren ze dat hun plantjes niet zonder hun kunnen overleven. Zo leren ze om ergens voor te zorgen en verantwoordelijk te zijn voor iets.

Kinderen met een moestuinbak zijn aardiger

Dat klinkt misschien wat raar, maar dit is echt waar blijkt uit onderzoek. Kinderen met een moestuinbak voelen zich veiliger en het is goed voor hun ontwikkeling. Doordat kinderen zorgen voor hun planten in de moestuinbak en daarvoor verantwoordelijk zijn, leren ze dat ze ertoe doen. Hierdoor worden ze minder gepest en gaan ze ook minder pesten. Een moestuinbak draagt dus niet alleen mee aan de lichamelijke gezondheid van de kinderen, maar ook aan de psychische gezondheid van kinderen.

Genoeg redenen waarom een moestuinbak goed is voor kinderen, maar hoe pak ik dit aan?

Hoe moet ik moestuinieren met kinderen?

Dit is eigenlijk heel simpel. Geef je kinderen een eigen moestuinbak; zo kunnen ze van begin af aan leren moestuinieren. Leg het rustig uit aan je kinderen en heb geduld; het zal vast niet allemaal in één keer lukken. Ga samen aan de slag met de moestuinbak. En leg stap voor stap uit hoe je kinderen moeten zaaien, verzorgen en uiteindelijk oogsten. In het begin zul je zien dat je kind nog veel hulp nodig heeft, maar als je kind eenmaal de kneepjes van het vak door heeft, kan hij of zij steeds meer zelfstandig.

Kinderen kunnen van een jaar of 7/8 met hulp een eigen moestuinbak bijhouden. Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen steeds meer zelf. En vanaf 12 jaar kunnen kinderen meestal al helemaal zelfstandig aan de slag.

Voor extra hulp en inspiratie zijn er diverse leuke filmpjes op YouTube te vinden over moestuinieren met kinderen. En er zijn ook boeken te koop over moestuinieren met kinderen. Maar het belangrijkste is: doe het lekker samen met je kind en heb plezier.

Aan de slag!

Na het lezen van deze blog heb je hopelijk genoeg redenen gevonden om lekker te gaan moestuinieren met je kind. En weet je ook hoe je dit moet aanpakken. Dus daarom is het nu tijd om aan de slag te gaan! Onze moestuinbakken vind je in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek