De moestuinbak tijdens de vakantie

De zomervakantie is in aantocht en dat betekent dat velen van ons een paar weken van huis gaan. Het is natuurlijk heerlijk om even bij te komen, maar wat doe je tijdens de vakantie met jouw moestuinbak of kweekrek? De zomermaanden zijn juist de maanden waarin je veel kunt oogsten uit de bakken en je wilt niet dat al het werk voor niets geweest is, toch? Daarom geven we je graag een aantal tips zodat jouw kweekbak de zomervakantie doorkomt.

Vraag iemand de moestuinbakken bij te houden

De eerste en misschien wel makkelijkste optie is om bekenden, buren, vrienden of familieleden te vragen om op jouw moestuinbakken of kweektafels te passen als jij weg bent. Bedenk van te voren wel goed wie je vraagt (diegene moet er wel tijd voor hebben) en zorg dat je tijdig bespreekt wat er moet gebeuren. Zoals je zelf ervaren hebt is moestuinieren niet iets wat je even doet, maar gelukkig ben jij als echte moestuinierder altijd bereid om tijdens jouw vakantie de oppas met wijze raad bij te staan.

Moestuintips voor de oppas

Uiteraard kun je jouw vervanger ook wijzen op de tips en tricks op onze website. Zo vindt hij makkelijk terug of hij water moet geven in de moestuinbak en of de groenten en kruiden in de bak nog gezond zijn. Interessant voor de invaller en lekker rustig voor jou.

Oogst zoveel mogelijk uit je moestuinbak

In de zomermaanden groeien de bladgroenten als sla, andijvie en spinazie extra snel. Dat betekent dat je deze snel kunt oogsten, maar dat ook het risico groeit op doorschieten. Je kan dus beter nog net voor je vakantie genieten van een half volgroeid kropje sla uit eigen tuin dan dat je na de vakantie groenten aantreft in de moestuintafel die in bloei staan. Het blad daarvan is al lang niet meer zo lekker…

MOESTUINTIP: Mochten je groenten toch in het zaad schieten, gebruik deze dan om nieuwe zaden te oogsten voor het nieuwe seizoen. Hoe oogst je deze zaden? Lees het hier.

Overigens kun je ook kolen of worteltjes en bietjes al eerder oogsten dan gedacht, dit hangt uiteraard af van hoelang je op vakantie gaat. Laat groene tomaten en paprika’s lekker hangen in de moestuin voor na de vakantie.

Geef jouw groentenbak voldoende water

Mocht je geen vervanger kunnen vinden die op jouw moestuinbak of kweektafel past, geen nood. Zorg er dan voor dat je de bakken voldoende water geeft voordat je op vakantie gaat en voorzie de grond van water absorberende korrels zoals perliet of vermiculiet. Onze eigen moestuingrond bevat deze korrels voor een goede waterhuishouding, maar je kunt ze ook los kopen in de plaatselijke tuincentra.

Geef vervolgens minimaal een week van te voren voldoende water zodat de korrels het water kunnen opnemen en herhaal dit totdat je op vakantie gaat. Dan kunnen je groenten in bakken er best een week of twee tegen, zelfs als het helemaal niet regent. Dat laatste komt in Nederland niet zo heel vaak voor. De kans is dus groot dat het weer een handje meehelpt.

MOESTUINTIP:Je kunt ook een bewateringssysteem aanleggen of je moestuinbak door middel van een
touw verbinden met een voorraad water zodat je plantjes automatisch bewaterd worden.

Verplaats de verrijdbare kweektafel

Om te voorkomen dat door de felle zomerzon je groenten en kruiden teveel uitdrogen is het mogelijk jouw verrijdbare moestuinbak, kweektafel of kweekrek te verplaatsen naar een plaats met meer schaduw. Tijdens de zomer krijgen je planten toch voldoende licht dus kan een beetje schaduw geen kwaad.

Mulch de moestuin in bakken tegen onkruid

Nog een tip voordat je op vakantie gaat; breng een laagje mulch aan in je moestuinbakken. Hierdoor voorkom je dat er onkruid begint te groeien terwijl je tegelijkertijd de verdamping van water verminderd.

Waarom mulchen?

Waarom zou je de bodem bedekken? Het grootste voordeel is dat onkruid geen kans krijgt. Daarnaast verbetert mulchen de bodemstructuur doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en verwerkt wordt tot een luchtigere bodem. Voeding, lucht en vocht dringen beter in de bodem.

Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Bij flinke regenbuiten slaat de grond niet dicht en vorst dringt minder door in de grond. De mulchlaag moet hiervoor wel een aantal centimeters dik zijn voor het juiste effect.

Breng voeding aan voor jouw moestuin

Als je in maart of april bent begonnen met een moestuin zal de grond in jouw bakken ondertussen toe zijn aan extra voeding. Voor de groei van groenten en kruiden hebben de planten namelijk voedingsstoffen nodig, de grond bevat van nature vaak voldoende voeding voor 3 a 4 maanden. Voeg dus voordat je op vakantie gaat extra organische voeding aan in de moestuinbakken of kweekbakken.

MOESTUINTIP | Gebruik eens brandnetelgier in de moestuinbak. Brandnetelblad bevat veel stiksto wat vrijkomt als het blad afbreekt in water. Dat water kun je vervolgens gebruik om snelgroeiende planten tijdens het seizoen bij te mesten. Voor het maken van gier gebruik je ongeveer 1 kg verse brandnetels op 10 liter water. Laat het mengsel 2 weken staan en roer er elke dag in. Zeef het mengsel voor gebruik en verdun het ongeveer 10 keer (te hoge concentratie kan het giftig voor planten zijn). Giet het verdunde mengsel bij de voet van de plant.

Bescherm je groentenbak tegen ongedierte

Tenslotte is het ook belangrijk je planten te beschermen tegen ongedierte als rupsen, vlinders en slakken. In de zomer vliegen er namelijk veel vlinders rond die graag hun eitjes op jouw koolplanten afzetten. De rupsen die daaruit komen vreten in een mum van tijd je planten kaal.

Wil je dat voorkomen dan moet je ze afdekken met insectengaas. Controleer dan wel of er nog geen eitjes zijn gelegd. Of spuit de planten in met knoflookspray en/of bestrooi ze met een flinke lading fijngemalen zwarte of witte peper. Vlinders en rupsen houden daar niet van.

Slakken in jouw moestuinbak?

Zijn er veel slakken in jouw moestuin en wil je bij terugkomst niet verrast worden door een aangegeten bak? Wees niet bang, de slakken hebben bij warm weer geen zin om de weg naar boven af te leggen en zodoende zijn jouw groenten beschermt tegen de slakken.

Onderhoud voor je op vakantie gaat

Voordat je op vakantie gaat zijn er nog een aantal groenten en kruiden die een extra behandeling nodig hebben zodat je de moestuinbak of kweektafel met een gerust hart 2 a 3 weken met rust kunt laten:

Tomaten | Haal bij de tomaten alle dieven weg uit de oksels van de bladeren, zelfs de hele kleintjes. Laat je de dieven zitten, dan groeien ze uit tot grote zijtakken die de planten veel energie kosten. Zitten er al tomaatjes aan de plant? Haal de (bijna) rijpe vruchten allemaal weg maar laat de groene zitten: dat duurt nog wel een paar weken voor die rijp zijn.

Courgettes | Courgettes groeien enorm snel. Om te voorkomen dat er tijdens je afwezigheid enorme zeppelins groeien, haal je niet alleen alle kleine courgettes weg, maar ook alle vrouwelijke bloemen. Vrouwelijke herken je aan de verdikking onder de knop. Daar groeit de toekomstige courgette uit. Als courgettes te groot worden, komen er zaden in. Daardoor zal de plant minder nieuwe bloemen en vruchten aanmaken.

Komkommers | Knip alle zijscheuten van de hoofdstengel terug tot op 15 cm. Net als de dieven bij de tomaten vragen zijscheut veel energie. Maar omdat er ook veel vruchten aan komen, haal je ze niet helemaal weg. Haal vlak voor de vakantie wel alle vrouwelijke bloemen en kleine komkommertjes weg, net als bij de courgette.

Peultjes en bonen | Zitten er nog sugarsnaps, erwten of peultjes aan je planten? Pluk die dan allemaal weg. In de tijd dat je weg bent groeien er weer nieuwe en met een beetje mazzel zijn die rijp om te plukken als je terugkomt. Laat je de peulen hangen, dan zullen de erwten in de peulen groot en rijp worden. De plant stopt dan met het aanmaken van nieuwe bloemen. Hetzelfde geldt voor stam- en stokbonen.

Bietjes en wortels | Grote bietjes die je nog niet wilt oogsten kan je gewoon in je bakken laten staan als je al het blad afknipt. Dat remt de verdere groei van de bieten zelf. Wortels laat je lekker staan: die worden alleen maar dikker.

Peterselie en bieslook | Deze kruiden kan je zonder problemen flink terugsnoeien. Bieslookpollen knip je terug tot op een paar centimeter boven de grond. Bij de peterselie haal je al het volwassen blad weg en laat je alleen het jonge blad staan.

Laat de kweekbak zijn gang gaan

Het blijft tenslotte een stukje natuur, dus laat verder gewoon de boel de boel en geniet van je vakantie. Het ergste wat je kan overkomen is dat je bij thuiskomst een verdroogde moestuinbak aantreft of een grote oase van doorgeschoten groentes en veel te grote planten. Het blijft immers hoogzomer en de groenten en kruiden groeien er weeldig op los.

Is je moestuinbak uit de kluiten gegroeid tijdens jouw vakantie? Haal dan de lelijke planten weg, snoei de te grote planten flink terug en verwijder het onkruid. Binnen een uurtje ziet jouw moestuin er weer prachtig uit en er ontstaat dan meteen ruimte om die heerlijke najaarsgroenten te zaaien.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek