De moestuinbak, jij kunt verse groenten verbouwen

Iedereen kan zelf verse, gezonde groenten en kruiden kweken met de moestuinbak van Vertisign. Je hebt namelijk helemaal geen grote tuin nodig om verse groenten te laten groeien. Veel groenten doen het prima in moestuinbakken. Zeker als je kleinere soorten kiest kan je bijna elke groente laten groeien in onze moestuinbak. Als je de groenten voldoende water en voeding geeft groeien ze prima. Groenten die niet zoveel plaats nodig hebben, zoals wortels, radijsjes, bietjes en sla, of gewassen die gedurende lange tijd vruchten dragen, zoals tomaten en paprika’s, zijn perfect voor groentetuinen in moestuin bakken of kweektafels.

Wat je allemaal in jouw groentenbak gaat kweken, wordt voornamelijk bepaald door de afmeting van de moestuinbak en je eigen verbeelding. Denk maar eens aan die verse boontjes of een kweekbak voor een zomerse salade? Plant een tomaat, een komkommer en wat peterselie of bieslook allemaal in een grote bak. Ze groeien prima samen en vragen allemaal net zoveel water en zon. Tegen het eind van de zomer zijn ze misschien niet zo mooi, maar zelfs in de herfst kun je blijven oogsten uit de moestuinbak.

Doordat jouw groenten en kruidenplanten de het hele seizoen in hun moestuinbak blijven staan is een goed begin van belang. Zorg er dus voor dat ze genoeg ruimte hebben en dat je de bak op de juiste plaats zet. Voor je het weet geniet je van jouw verse groenten kruiden uit eigen kweektafel of moestuinbak.

De voordelen van het kweken van groenten?

Het zelf kweken van groenten en kruiden heeft een positief effect op jouw fysieke en mentale gezondheid. Je kunt het je vast wel voorstellen dat zo’n sappige tomaat of een frisse kropsla gezond is, maar zelfgekweekte groenten zijn daarnaast ook vrij van bestrijdingsmiddelen en bevatten meer vitamientjes. Over het algemeen zijn ze namelijk beter verzorgt en zijn ze verser doordat je ze direct kunt opeten.

Maar moestuinieren heeft nog meer voordelen. Door het werk in de moestuin ben je namelijk meer buiten en ben je meer in beweging. Met name oudere mensen hebben hier voordelen van doordat ze vitaler blijven. Het oogsten van groenten geeft daarnaast ook een succesbeleving wat weer gunstig is voor de mentale gezondheid.

Overigens kan moestuinieren ook heel sociaal zijn. Plaats bijvoorbeeld eens een moestuinbak in de buurt of in een verzorgingscentrum. Vaak gaan meerdere mensen ermee aan de slag waardoor er nieuwe sociale verbindingen ontstaan.

Waarom de moestuinbak van Vertisign?

De stalen moestuinbak is stevig en vervaardigd uit corrosie bestendige materialen waardoor deze jarenlang meegaat. De verzinkte bakken zijn beschermd tegen roest en het frame is voorzien van een buitencoating. Zo blijft jouw groentenbak jarenlang mooi en wordt het een eyecatcher voor jouw terras.

Daarnaast zijn de kweekbakken voorzien van een afwatering. De bak is opgebouwd uit losse delen waartussen kieren zitten voor de afwatering. Zo verzuipen jouw groentenplantjes niet bij een hevige regenbui.

De bakken zijn verder op hoogte te plaasten waardoor je makkelijker kunt moestuinieren. Deze kweektafels en moestuinbakken op hoogte zijn zeer stabiel en maken het werk in jouw moestuin bakken licht. Hierdoor kunnen ook ouderen en mensen met rugklachten een moestuin beginnen.

Hoe is het idee ontstaan?

De oorsprong van de moestuinrekken en kweekbakken ontstond in de moestuin van oprichter en eigenaar Wouter Slob. Als productontwikkelaar werkte hij bij magazijninrichter Europe Racking en kreeg hij het idee om in magazijnstellingen kweekbakken te plaatsen zodat men op meerdere niveaus kon moestuinieren. Vooral in kassen zou hiermee een ruimte voordeel behaald worden.

Met behulp van magazijnstellingen ontstond een stevig frame waarin uit verzinkte plaatdelen een corrosiebestendige moestuinbak vervaardigd werd waarmee iedereen een moestuin kan beginnen. Makkelijker kon het niet.

Voor wie is de moestuinbak geschikt?

De kweekbak van Vertisign is vooral bedoel voor mensen zonder grote (moes)tuin die toch verse groenten en kruiden willen kweken. Plaats een moestuin op poten op jouw balkon, terras of dak en je kunt heel makkelijk beginnen met het verbouwen van groenten.

Overigens hebben met name de kweektafel een groot voordeel voor ouderen en mensen met een handicap of rolstoel. De moestuinbak is hierin namelijk op hoogte geplaatst waardoor je er makkelijker bij kunt en niet hoeft te bukken. Daarbij is het met moestuintafel type 1 mogelijk om met een rolstoel onder de moestuintafel te rijden zodat ook mensen in een rolstoel verse groenten kunnen verbouwen.

Tenslotte is het moestuinrek vooral geschikt voor mensen met een balkon of terras die toch graag veel varianten willen kweken. Doordat de bakken boven elkaar geplaatst zijn haal je al snel tot drie keer meer groenten en kruiden uit jouw groentenrek.

Waar kun je de kweekbak gebruiken?

Wist je dat je met de groentenbak, de kweektafel of het moestuinrek van Vertisign jouw balkon, terras of tuin kunt omtoveren tot een mooie, stijlvolle moestuin? De bakken staan op poten en hebben daarom een stevige ondergrond nodig.

Terrassen: de moestuintafels zijn zeer geschikt voor het gebruik op een terras. Begin een mooie moestuin en combineer deze met wat kleurrijke kruiden of bloemen voor een eyecatcher op het terras. Maak de moestuintafel eventueel verrijdbaar zodat je deze altijd even aan de kant kunt zetten.

Balkons: met behulp van een kweekrek kun je op jouw kleine balkon toch een grote oogst kweken. Met meerdere bakken boven elkaar bespaar je ruimte en houd je tegelijkertijd overzicht op jouw moestuin.

Daken: wil je een moestuindak beginnen? Plaats de moestuinbakken op het dak en begin met het kweken van groenten en kruiden. De moestuinbakken zijn geschikt voor grotere oppervlakte die niet teveel belasting kunnen verdragen. Bij het beginnen van een moestuin op het dak moet je namelijk rekening houden met het gewicht van de moestuin.

Zorginstellingen: voor ouderen en mensen met bijvoorbeeld alzheimer is het onderhouden van een moestuin een mooie dagbesteding. Tegelijkertijd genieten de bewoners van de fysieke en mentale voordelen van een moestuin. Zo hebben we recent bij Stichting Buitenhof in Hardinxveld-Giessendam moestuinbakken geplaatst.

Dagbesteding: voor mensen met een beperking of in een rolstoel is het heerlijk om aan de slag te gaan met een moestuin. De moestuintafel is op hoogte waardoor men makkelijk aan het werk kan.

Kassen: wil je jouw groenten voorzaaien of wil je een grotere oogst halen uit jouw kas? Plaats dan een kweektafel of kweekrek in de kas en vergroot de opbrengst. Hou er wel rekening mee dat je de groenten makkelijk water moet kunnen geven.

Scholen: voor kinderen is een moestuinbak heel leerzaam. Verlos de kinderen van de angst voor beestjes en leer ze hoe ze zelf groenten en kruiden kweken. Het verzorgen en onderhouden vergt daarnaast inspanning en geduld, iets wat ook belangrijk is om te leren. Gemeente Molenwaard heeft bijvoorbeeld al haar basisscholen voorzien van moestuinbakken.

Restaurants: wil je duurzame groenten serveren? Of zelf kruiden verbouwen voor in de gerechten? Plaats dan een moestuinrek naast de keuken en oogst zelf onder andere oregano, peterselie, bieslook en dille.

Waar moet je op letten bij het kopen van een moestuinbak?

Als je een moestuin in bakken wilt beginnen zul je met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo is de afmeting, het type, maar ook de drainage en kleur van belang voor een goede oogst.

Type: wat voor moestuin wil je beginnen? Ga je met je kinderen aan de slag? Zit je in een rolstoel? Of wil je vooral zoveel mogelijk oogsten? De verschillende moestuinbakken, kweektafels en kweekrekken bieden voor iedereen een oplossing om een moestuin te beginnen naar wens.

Afmetingen: hoeveel ruimte heb je? De afmeting van de moestuin is afhankelijk van de ruimte die je hebt. De grootste variant kan namelijk te groot zijn voor jouw kleine balkon. Kies eventueel voor een verrijdbare moestuinbak zodat je er toch nog makkelijk bij kan.

Drainage: ongeacht wat voor soort moestuinbak je kiest, de bodem moet gaten hebben om de afvoer van overtollig water mogelijk te maken. Planten zullen sterven als ze in de natte grond blijven zitten. De bakken van Vertisign zijn voorzien van kieren waardoor overtollig water weg loopt.

Kleur: let op bij het gebruik van donkergekleurde bakken bij gebruik buitenshuis. Deze absorberen warmte die de wortels van de plant kan beschadigen. Het frame van de moestuinbak mag dan wel zwart zijn, de bak is uitgevoerd in een lichtgrijze kleur waardoor deze minder opwarmen.

Grootte: wat je wilt gaan kweken kan ook invloed hebben op de grootte van de moestuinbak. Voor grotere groenten zoals tomaten en aubergines heb je een grote bak nodig zodat je ze minder water hoeft te geven.

Hoogte: ook de hoogte kan van belang zijn. Heb je een blinde wand dan is een moestuinrek een optie, maar zit je in een rolstoel dan kun je er niet bij… Vandaar dat het van belang is dat je goed nadenkt over de hoogte van jouw moestuintafel of kweekbak. De bakken zijn overigens in hoogte te verstellen zodat je de moestuin bakken kunt aanpassen naar wens.

Wat kun je kweken in een kweekbak van Vertisign?

De moestuinbakken van Vertisign zijn geschikt voor het kweken van alles soorten kruiden, de meeste soorten groenten en een aantal fruitsoorten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan aardbeien of cranberries (hiervoor heb je wel bijzondere grond nodig overigens). Of kweek eens een verse kropsla, heerlijke worteltjes of sappige tomaten en paprika’s. Alleen koolplanten en grote courgetten raden we af omdat deze meer ruimte nodig hebben. De minicourgette is een leuk alternatief.

Met een klimrek kun je ook nog eens de hoogte in zodat jouw moestuinbak geschikt is voor tomaten, paprika’s, komkommers en bijzondere klimcourgette. Of schaf een broeikap aan en begin nog vroeger met het kweken van bijvoorbeeld spinazie, rucola en radijsjes! In het vroege voorjaar beginnen de groene vingers namelijk al te jeuken niet waar?

Hoe kan ik een moestuinbak of kweektafel kopen?

Vertisign heeft een breed assortiment aan moestuinbakken, moestuintafels, moestuinrekken en verhoogde moestuinbakken op poten ontworpen. Deze stalen moestuinbakken zijn wel duurder dan een houten moestuinbak, maar gaan door hun materiaal jaren langer mee. Daarnaast leveren we de moestuinbakken compleet met zaadjes en gereedschap gratis bij jou af. Overweeg jij een handige en stalen moestuinbak aan te schaffen? Koop dan jouw moestuinbak dan in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek