Het eind van de zomer nadert en dat is ook in de moestuinbak en kweektafels goed te merken. Ondanks dat er volop paprika’s, tomaten en bonen geoogst kunnen worden verdwijnt de frisse felgroene kleur en ontstaan er bruine of gele tinten in de moestuintafel. Door het oogsten komt er echter wel plaats vrij in de kweekbak om weer opnieuw te zaaien zodat je in de herfst of winter toch nog kan oogsten uit jouw groenten bakken.
Zaaien in de moestuinbak
Doordat de dagen korter worden is de mogelijkheid tot het zaaien van bijvoorbeeld bonen, courgettes, pompoenen en tomaten wel voorbij. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om te zaaien in jouw moestuin, denk maar eens aan winterandijvie, wintersla of spinazie. Dus wat kan je aan het eind van de zomer nog zaaien in de moestuin?
Bladgroenten zaaien voor het najaar
Als je nog bladgroenten wilt zaaien voor dit najaar kun je het beste denken aan veldsla, winterpostelein, winterandijvie en rucola. Ook verschillende soorten snijsla, kropsla en spinazie zijn nog te zaaien in augustus en september. Doordat de grond vochtiger is dan in de zomer hoef je eigenlijk alleen maar de zaadjes in de grond te stoppen en de natuur doet de rest. Tegelijkertijd zullen je bladgroenten, doordat de dagen korter en kouder worden, minder snel doorschieten. Wel zo makkelijk als al jouw kroppen sla weer eens op hetzelfde moment geoogst kunnen worden.
WINTERPOSTELEIN | Wist je trouwens dat postelein rijk is aan vitamine C en als een van de weinige groenten ook plantaardige omega 3 vetten bevat? Het groeit prima in de kou, dus zaai ze in augustus.
Slakken in de moestuinbak?
Het koelere en vochtigere weer is ideaal voor de slakken die massaal in deze tijd van het jaar te vinden zijn in jouw moestuin om zich te goed te doen aan de verse sla en spinazie in jouw moestuinbak. Omdat slakken paren in het voorjaar en najaar probeer je er juist nu zoveel als mogelijk weg te vangen zodat ze geen plaag kunnen vormen het komende jaar.
Knolgewassen zaaien in de moestuintafel
Als je in het najaar nog groenten wilt zaaien in de moestuinbak of kweektafel dan mogen radijsjes en worteltjes natuurlijk niet ontbreken. Radijsjes kun je bijvoorbeeld nog tot in september zaaien en ze groeien nog eens ontzettend snel ook. In sommige gevallen kun je al na een maand oogsten. Laat de radijsjes niet te groot worden; hoe kleiner ze zijn, hoe beter ze smaken. Worteltjes hebben wel wat langer de tijd nodig, maar die kunnen gelukkig goed tegen de koud. Vergeet ze niet te oogsten als er een laagje sneeuw over jouw kweekbak ligt, anders vind je ze in het voorjaar terug.
Kolen zaaien in het najaar
Een aantal groenten die je in het najaar in de moestuinbak of kweektafel zaait zijn al ter voorbereiding voor het nieuwe moestuinseizoen. Dit geldt onder andere voor spitskool en bloemkool. Op het moment dat je deze in het najaar zaait zal het lastig worden om deze voor de winter nog te oogsten. Toch is niet alle moeite voor niets, met een beetje geluk gaan de plantjes sterk de winter in en kun je in het vroege voorjaar al verse bloemkool en spitskool oogsten uit jouw moestuintafel.
Andere kolen zoals boerenkool, savooiekool en palmkool zaaiden we al in juli in de kweekrekken zodat we daar nog tot ver in de winter van kunnen genieten. Laat deze groenten gerust staan tot de eerste nachtvorst: wanneer h
et gaat vriezen wordt zetmeel in gewassen namelijk omgezet in suiker. De plant doet dit om het bevriezingspunt te verlagen. Hierdoor kunnen gewassen een klein beetje beter tegen vorst, maar hierdoor smaken ze dus ook zoeter.
Tuinbonen in de moestuinbak zaaien
Tuinbonen zaai je normaal gesproken in het voorjaar zodat je deze in juni of juli kunt oogsten. Je kunt er echter ook voor kiezen om de tuinbonen al in het najaar te zaaien in de jouw moestuinbak. Je kunt ze prima zaaien tot oktober of november. De jonge plantjes kunnen namelijk prima tegen de koude winter en zo zijn ze in het voorjaar extra vroeg om geoogst te worden (nog voor de luizen hun slag kunnen slaan).
Knolvenkel en paksoi planten in de kweekbak
Paksoi en knolvenkel zijn groenten die beter groeien in de moestuinbak als de temperaturen al een beetje gedaald zijn. Als het te warm is willen de groenten namelijk doorschieten waardoor de planten energie gebruiken om zaad aan te maken. Dit terwijl paksoi en venkel juist alle voedingsstoffen nodig hebben om hun knol of bladeren aan te zetten.
Als je de groenten in september plant in de moestuintafels zijn de weersomstandigheden een stuk gunstiger. Knolvenkel is zelfs bestand tegen vorst, dus tot in de winter kun je nog je eigen venkel oogsten! Als de knollen ongeveer de grootte van een tennisbal hebben is de venkel op zijn lekkerst.
Wortelpeterselie, wel eens van gehoord?
Wortelpeterselie is een variant van peterselie waarvan behalve het gladde, donkergroene blad ook de wortel gegeten kan worden. Het blad wordt gebruikt als kruid voor vele gerechten terwijl de wortels kunnen worden gebruikt voor het kruiden van gerechten of als groente worden gegeten. Wel is het belangrijk dat je eerst het blad gebruikt en daarna pas wortel, niet andersom.
Wortelpeterselie kan je al in maart zaaien in de moestuinbakken, maar de kiemingsduur is dan wel lang. Aan het eind van de zomer verloopt de kieming sneller doordat de bodemtemperatuur hoger is. Omdat wortelpeterselie voortdurend bladeren groeit kan men maandenlang van dezelfde plant oogsten.
Moestuinbak met kruiden in het najaar
Voor kervel, koriander en dille is het najaar de tijd om deze te zaaien. De bodemtemperatuur is hoger en er is voldoende vocht aanwezig om te ontkiemen zodat je ze in het najaar kunt oogsten uit jouw groenten bakken. Verder zijn er ook vaste kruiden die ’s winters lekker blijven staan zoals rozemarijn, tijm, salie, oregano en laurier. Plaats ze in een kweekrek dicht bij de keuken zodat je makkelijk wat verse kruiden kunt toevoegen aan jouw gerecht.
Overwinteringsteelt in de kweekbak
Naast de groenten die je kunt oogsten in het najaar is het ook mogelijk om te experimenteren met overwinteringsteelt. Dit betekent dat je de groenten al zaait in oktober of november zodat de zaadjes als gekiemd de winter in gaan. Zo hebben ze meteen een voorsprong in de lengte. Let wel op dat de slakken, muizen, vorst en te veel vocht de moeite niet te niet doen…
Wil je overwinteringsteelt proberen? Begin dan eens met tuinkers, rucola, raapstelen, erwten, tuinbonen, pastinaak, wortels, peterselie, kervel, koriander, dille of sla. Kortom genoeg om in het najaar in jouw kweekbak of kweektafel te zaaien!
Tips voor de moestuinbak in het najaar
- Plant de ui en knoflook in oktober of november zodat je deze in het voorjaar kunt oogsten.
- Wil je rabarber planten? Zet ze dan nu met een onderlinge afstand van 1 meter en voorzie ze van compost.
- Zet nu de aardbeienplanten in jouw moestuinbak. Zo hebben ze gedurende het najaar de tijd om aan te slaan en kun je volgend seizoen volop aardbeien plukken.
- Peterselie en bieslook lijken dood te gaan in de winter doordat het blad afsterft. In het vroege voorjaar lopen ze echter weer uit en kun je al vroeg weer kruiden oogsten!