De dagen worden langer en de temperatuur stijgt; het is lente en dus de hoogste tijd om met de moestuinbakken en kweektafels aan de gang te gaan. Ook als jij al in maart begonnen bent is er in april genoeg te doen. Wat kunnen we zaaien in april?
Een plan maken voor jouw moestuinbak?
Veel moestuinierders kijken in januari al uit naar het voorjaar. Om voorbereid aan de slag te gaan maken ze een moestuinplan, waarbij ze vast leggen wat ze waar gaan zaaien en welke groenten en kruiden ze naast elkaar zetten. Hierdoor kunnen ze optimaal gebruik maken van de ruimte en kunnen ze rekening houden met combinatieteelt, waarbij de voordelen van gewassen gecombineerd worden. Heb je geen moestuinplan gemaakt? Wees niet getreurd, ook zonder plan kun je moestuinieren, zaai wat je leuk vindt en improviseer erop los. Op het moment dat er ruimte leegkomt in de moestuinbak of kweektafel kun je vanzelf weer wat nieuws zaaien.
Zaden bestellen voor de moestuinbak
Als je weet wat je wilt gaan zaaien is het tijd om de zaden in huis te halen. In de plaatselijke tuincentra vind je een ruim aanbod van groenten- en kruidenzaden voor jouw moestuinbak. Wil je liever de deur niet uit? Bestel jouw moestuinzaden online in onze webshop. Tip: bestel ze allemaal in een keer, dan betaal je eenmalig verzendkosten en het is natuurlijk beter voor het milieu.
Is de moestuinbak voorbereid?
Om echt te beginnen is het belangrijk dat de moestuinbak klaar is voor het seizoen. Is het onkruid verwijderd? Heb je voedingsstoffen toegevoegd en is de bodemkwaliteit goed? Dan is het tijd voor het leukste werk, zaaien! Is de moestuinbak nog niet klaar voor het nieuwe seizoen? Lees dan onze blog over het voorbereiden van jouw moestuinbak.
Tijd om te gaan zaaien in de moestuinbak
Als de moestuinbak klaar is voor een nieuw seizoen is het tijd om jouw favoriete groenten en kruiden te zaaien in de kweektafels, kweekrekken of moestuinbakken. Omdat de bodem in de bak in april vaak al voldoende is opgewarmd, is het een ideale maand voor het zaaien van groenten en kruiden. Een beetje warme lucht en af en toe een bui vormen de beste omstandigheden voor gewassen om te groeien in jouw moestuinbak. Kies wel altijd een droge dag uit om te zaaien:
Zaaien buiten in de moestuinbak:
Blad- & stengelgewassen
Voorzaaien: Bleekselderij, Sla en Spinazie ‘Nieuw-Zeelandse’.
Rechtstreeks zaaien: Bosui, Mesclun ‘Puur Sla’, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Spinazie ‘Vroeg Reuzenblad’, Stengelui, Tuinkers en Tuinmelde.
Koolgewassen
Voorzaaien: Broccoli, Chinese kool ‘Emiko F1’, Spitskool en Spruitkool.
Peulvruchten
Rechtstreeks zaaien: Doperwt, Kapucijner, Peul, Sugar snap en Tuinboon
Vruchtgewassen
Voorzaaien: Aubergine, Augurk, Paprika, Peper, Pompoen ‘Butternut’, Suikermais, Tomaat en Watermeloen.
Wortel- & knolgewassen
Voorzaaien: Knolselderij en Knolvenkel ‘Perfection’.
Rechtstreeks zaaien: Biet, Bosui, Kliswortel, Koolraap, Meiraap, Pastinaak, Radijs, Schorseneer, Stengelui, Ui, Wortel en Wortelpeterselie.
Kruiden
Voorzaaien: Alsem, Basilicum, Kaneelbasilicum, Peterselie, Salie en Tijm.
Rechtstreeks zaaien: Alsem, Anijs, Chinese bieslook, Citroenmelisse, Dille, Fenegriek, Hyssop, Karwij, Kervel, Komkommerkruid, Koriander, Lavas, Peterselie, Salie, Snijselderij, Venkel, Waterkers, Wijnruit en Tuinzuring.
Zaaien in de moestuinbak in de kas:
Blad- & stengelgewassen
Voorzaaien: Groenselderij en Sla.
Rechtstreeks zaaien: Bladmosterd, Kardoen, Mesclun, Paksoi, Zomerpostelein, Rucola, Tatsoi en Tuinkers.
Vruchtgewassen
Voorzaaien: Aubergine, Augurk, Courgette, Komkommer, Paprika, Peper, Tomaat en Watermeloen.
Wortel- & knolgewassen
Voorzaaien: Knolvenkel.
Rechtstreeks zaaien: Meiraap, Radijs en Wortelpeterselie.
Wat moet er verder gebeuren in de moestuinbak?
Na het zaaien van jouw favoriete groenten en kruiden is het werk niet gedaan, behalve dat je moet wachten tot de plantjes boven de grond uit komen zijn er ook andere dingen te doen in de moestuinbak.
Water geven in de bak
Nadat je gezaaid hebt is het verstandig om jouw moestuinbak een beetje water te geven. Daarna is het belangrijk dat je regelmatig controleert of er water gegeven moet worden. Zeker op droge, zonnige dagen. In ons schema zie je wanneer je water moet geven in de moestuinbak.
Uitdunnen van groenten en kruiden
Het is helaas niet het leukste werk. Met het uitdunnen van jouw moestuinbak lijkt soms alsof je de goede plantjes weggooit. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overige plantjes voldoende licht en ruimte hebben om te groeien.
Zaailingen verspenen in de moestuinbak
Als je in het raamkozijn hebt voorgezaaid mag je deze zaailingen overpoten in individuele potjes zodra het plantje twee paar blaadjes heeft. Doe dit wel voorzichtig en knijp niet in de stengel, hiermee beschadig je de plant.
Uitplanten van gewassen
Als jouw zaailingen al een beetje gegroeid zijn kun je ze buiten uitplanten. Laat ze wel eerst rustig aan de buitentemperatuur wennen door ze af te harden. Dit doe je door ze overdag op een beschutte plaats te zetten en ze ’s avonds weer naar binnen te halen. Als je jouw moestuinbak op wieltjes gezet hebt kun je natuurlijk ook heel de moestuinbak naar binnen rijden.
Tip: Kruiden zaaien in de moestuinbak
Wil jij naast verse groenten ook genieten van extra smaakmakers in jouw moestuinbak of kweektafel? In april zaai je de kruiden zodat je deze in de zomer kunt oogsten, denk maar eens aan dille, peterselie en basilicum. Houd er wel rekening mee dat de kiemduur van kruiden vaak langer duurt dan je gewend bent. Peterselie kan tot wel vijf weken op zich laten wachten.
Plaats een insectenhotel in de moestuin
Om deze belangrijke beestjes een plek te geven zou een insecten of bijenhotel een goede aanvulling zijn bij jouw kweekbak. In de siertuin, in de moestuinbak, maar vooral in de fruittuin hoort dit houten kastje thuis. Hang daarom een aantal insectenhotels op tussen het kleinfruit of de fruitbomen. Dat stimuleert bijen om in de buurt te bestuiven en later ook te nestelen en eitjes te leggen.
Belucht de kas bij warm weer
Heb jij jouw moestuinbak of kweektafel in de kas geplaatst? Hou er dan rekening mee dat het, als de zon schijnt, overdag al snel 30 graden kan worden in de kas. Zorg dus voor een goede luchtciruclatie door te beluchten. Hiermee voorkom je condensatie en verlaag je de kans op schimmels in de kas of moestuinbak.
Zet bloemen in de moestuinbak
Leuk idee he? Bloemen in de moestuinbak zijn namelijk een welkome aanvulling op jouw groenten en kruiden. Allereerst omdat bloemen bijen en hommels aantrekken die ervoor zorgen dat er bestuiving ontstaat. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld doperwten, tomaten en courgette groeien. Daarnaast houden sommige bloemen ongedierte op afstand: Afrikaantjes houden bijvoorbeeld slakken weg en bladluizen blijven op afstand wanneer zij een goudsbloem treffen.
Heb jij geen ruimte voor een moestuin?
Wist je trouwens dat je ook op een balkon een moestuin kunt beginnen? Plaats een moestuinbak op het balkon en ook jij kunt dit voorjaar verse groenten en kruiden kweken. In onze webshop vind je voldoende mogelijkheden in verschillende afmetingen zodat er altijd een moestuinbak op jouw balkon past. Bekijk de moestuinbakken in onze webshop.
Nog meer moestuintips voor april:
- Zaai met tussenpozen zodat je regelmatig kunt oogsten.
- Houd onkruid bij door te schoffelen, indien nodig.
- Dek planten af als er toch nog nachtvorst komt waarbij het meer dan drie graden vriest.
- Wil je snel resultaat? Koop dan plantjes in de plaatselijke tuincentra en zet deze in jouw moestuinbak.
- Vergeet niet de fruitbomen snoeien voor een goed resultaat.
- Meerjarige kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm kun je terug knippen. Laat wel altijd twee blaadjes staan zodat ze weer uit kunnen groeien.