De kweektafel in het voorjaar

Het zelf kweken van groenten en kruiden in de moestuinbak of kweekbak is leuk en leerzaam. Het is daarom dat wanneer de eerste zonnestralen doorbreken menig moestuinder aan de slag wil met zijn moestuin of kweektafel. Het kweken van groenten in het vroege voorjaar kan gunstig uitpakken. De temperatuur stijgt en de natuur bereid zich voor op een nieuw groeiseizoen. Toch kent het vroeg kweken een aantal uitdagingen. In ons blog vertellen we je daar meer over.

Groenten kweken in het vroege voorjaar

Het kweken van groenten is voor veel, met name beginnende, moestuinierders een hele uitdaging. De gewassen dienen gedurende het seizoen voldoende aandacht en voedingsstoffen te krijgen, en om nog maar te zwijgen over het juiste zaai en oogstmoment. Als je vroeg in het voorjaar begint met kweken komen daar nog een aantal uitdagingen bij. Waar moet je rekening mee houden als je in het vroege voorjaar begint met het kweken in de moestuinbak of kweektafel?

Natte grond in de kweektafel

Het kweken van groenten en kruiden is op zich al uitdagend genoeg. Toch bestaat er een kans dat de bodem van jouw moestuinbak nog niet geschikt is voor het zaaien van groenten. Een te vochtige of koude grond heeft namelijk negatieve gevolgen voor het ontkiemen van jouw groenten in de kweektafel. Gelukkig kun je een met een aantal simpele tips de bodem schikt maken voor het zaaien.

Bepaal de vochtgraad in de kweektafel

Hoe weet je of de bodem te vochtig is? De ene grondsoort laat het water namelijk makkelijker door dan de andere. Om te testen of de bodem te nat is kun je een handje met aarde pakken en hier goed in knijpen. Als er water uit komt is de bodem te vochtig om te zaaien. TIP: de moestuingrond uit onze webshop is extra luchtig en neemt goed vocht op waardoor je eerder kunt zaaien.

Het drogen van de grond in de moestuintafel

Om de bodem te laten drogen kun je de natuur een handje helpen. Maak hiervoor de grond een beetje los door deze te spitten. Hierdoor kan de lucht en warmte beter doordringen in de bodem waardoor deze sneller op droogt. Uiteraard is een beetje hulp van de zon hierbij geen overbodige luxe. Als jouw moestuinbak op wieltjes staat kun je deze verplaatsen naar een zonnige plaats op jouw terras of balkon.

Het opwarmen van de kweektafel

Het kan zijn dat de grond al wel droog is, maar nog niet warm genoeg. Ook hierbij biedt de zon uitkomst, plaats de moestuintafel of kweektafel dus op een zonnige plek zodat deze kan opwarmen. Als de zon even niet schijnt kun je de grond ook zelf helpen; leg hiervoor een zwart zeil over de moestuinbak. Als je over een kas beschikt kun je de bak ook tijdelijk binnen zetten. In beide gevallen blijft de grond ook lekker droog als het even gaat regenen.

Welke groenten kun je in het vroege voorjaar zaaien?

Nu de grond geschikt is kun je beginnen met het zaaien van groenten in de moestuinbak of kweektafel, maar welke groenten zijn er geschikt om nu al te zaaien? De volgende 8 groenten kun je in het vroege voorjaar zaaien in jouw bakken.

1. Erwten

Zaaien: Begin februari tot eind maart
Oogsten: Begin juni tot eind juli

Het is misschien niet het eerste gewas waar je aan denkt bij het kweken van groenten, maar het voorjaar is de perfecte periode om erwten te zaaien in de kweekbak. Zodra de zon begint de schijnen en het een beetje warmer wordt kun ze de grond in. Daarnaast hebben erwten niet veel aandacht nodig en zijn ze dus makkelijk te telen. Wel kan het verstandig zijn om een klimrek te plaatsen op jouw kweekbak. Hierdoor kunnen lange ranken omhoogklimmen en kun je meer groenten kweken.

2. Wortels

Zaaien: Begin maart tot eind april
Oogsten: Begin juni tot eind oktober

Wortels en erwten zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Ze doen het samen namelijk geweldig samen als je ze combineert doordat ze allebei andere voedingsstoffen gebruiken. Vanaf maart kunnen wortels gezaaid worden en het oogsten doe je simpelweg door deze uit de grond te trekken. Maak ze wel even schoon voordat je ze gebruikt in gerechten.

3. Radijs

Zaaien: Begin april tot begin augustus
Oogsten: begin mei tot eind september

Radijsjes groeien bijna overal, dus is de bodem in jouw moestuinbak niet helemaal geschikt om al te gaan zaaien? Geen probleem, want radijsjes vinden het al snel prima. Een makkelijkere groenten om te kweken is er dus niet. Als je de radijsjes gezaaid hebt duurt het ongeveer zes weken voordat je ze kunt oogsten. Laat ze alleen niet te lang staan, de smaak gaat al snel achteruit. Vanwege de korte tijd tussen het zaaien en oogsten is de radijs ook geschikt om met kinderen te kweken, dan hoeven ze niet zo lang te wachten op hun eigen oogst.

4. Ijsbergsla

Zaaien: Begin maart tot eind juli
Oogsten: Begin juni tot eind oktober

Ijsbergsla is de basis voor een lekkere salade, handig dus om deze te kweken in jouw eigen moestuinbak. Doordat je ijsbergsla het beste kunt zaaien op een natte grond kun je (afhankelijk van de temperatuur) dit gewas al zaaien vanaf begin maart. Zodra de plant een krop vormt is het wel van belang dat je de bladeren zo droog mogelijk houdt zodat de bladeren niet gaan rotten. Let dus goed op als je ze water geeft.

5. Rode bieten

Zaaien: Begin februari tot eind juni
Oogsten: Begin april tot eind november

Ook rode bieten zijn een heerlijke groente die het goed doet in het voorjaar. Het gewas stelt namelijk weinig eisen aan de bodem en temperatuur en het geeft al snel een prachtig kleurenspel in de moestuinbak. Let er bij het zaaien wel op dat je voldoende ruimte houdt tussen de zaadjes, er groeien namelijk meerdere strengen uit een zaadje en de biet zelf neemt nogal wat ruimte in als deze groter wordt. Blijkt tijdens de groei dat er te weinig ruimte is dan kun je de bieten, of uitdunnen, of de grootste bieten oogsten zodat er ruimte ontstaat voor de kleinere plantjes.

6. Tuinbonen

Zaaien: Eind januari tot begin mei
Oogsten: Begin juni tot eind augustus

Tuinbonen doen het ook goed in de moestuinbak. Zaai de tuinbonen in rijen waarbij je voldoende ruimte vrijhoudt tussen de planten. Hierdoor krijgen ze voldoende ruimte om te groeien. Ze groeien namelijk de hoogte in en kunnen daarom wel een klimrek gebruiken op jouw kweekbak zodat je de tuinbonen hier tegenaan kunt laten groeien. Tuinbonen zijn overigens ook geschikt om al in november te zaaien zodat je nog eerder kunt oogsten.

7. Andijvie

Zaaien: Begin maart tot eind juli
Oogsten: Begin juli tot eind november

Als je dol bent op andijvie (of andijviestamppot) dan is deze groenten zeker geschikt om in jouw moestuinbak of kweektafel te kweken. Al in het vroege voorjaar kun je het gewas zaaien en met geluk zelf meerdere keren per jaar. Daarbij is andijvie nog eens er makkelijk te telen, ideaal dus voor de beginnende moestuinierder. Wil je de andijvie oogsten dan kun je deze het beste met wortel en al uit de grond halen, hierdoor blijft de andijvie langer vers.

8. Bloemkool

Zaaien: Eind januari tot eind juni
Oogsten: Eind maart tot eind november

Bloemkool is een heerlijke groenten om te gebruiken in de keuken en nog eens makkelijk te kweken in een kweektafel of moestuinbak. Bij het zaaien van bloemkool moet je er wel rekening mee houden dat je het zaadje diep in de bodem (2-3 cm) zaait, hem regelmatig water geeft en verder zoveel mogelijk met rust laat. Na ongeveer vier maanden kun je de bloemkool oogsten. Let er wel op dat je, zodra de plant zijn bloem vormt, er bladeren overheen legt zodat de bloemkool mooi wit blijft. Het voordeel van het vroeg zaaien van bloemkool is trouwens dat je het gewas al geoogst hebt voor de rupsen zich te goed willen doen aan de bladeren.

Begin een kweektafel in het vroege voorjaar

Het kweken van verse groenten en kruiden in het vroege voorjaar is dus best een leuk idee. Er zijn zoals je las veel gewassen die je al vroeg kunt zaaien, waardoor je een langer groeiseizoen hebt. Hierdoor kun je zelfs meerdere teelten na elkaar plannen zodat je extra veel groenten kunt oogsten. Het maken van een moestuinplan kan je hierbij helpen zodat je precies weet welke groenten je wanneer moet zaaien en oogsten.

Koop een kweektafel in onze webshop

Heb jij geen moestuin of ruimte daarvoor? Bekijk dan eens de kweektafels en moestuinbakken in onze webshop. Met ons ruime assortiment kan ook jij een moestuin beginnen op jouw balkon, terras of dak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek