De 8 musthaves voor als je gaat voorzaaien!

Het voorjaar is in aantocht, de dagen worden langer en de zon straalt al flink. Ondertussen heb je zelfs al een lading zaden ingeslagen bij vertisign.nl en heeft de postbode deze netjes door de brievenbus gedaan. Maar wat heb je nog meer nodig voor dat je begint met voorzaaien? Met deze musthaves begin je in ieder geval goed aan het seizoen.

1. Goede zaai- en stekgrond

Allereest is het natuurlijk heel belangrijk dat je een goede bodem legt voor je zaailingen. Zaai- en stekgrond is doorgaans luchtiger dan gewone potgrond of moestuinaarde, waardoor je jonge gewassen beter wortelen.

2. Zaaitrays of potjes voor in de vensterbank

Als je niet van plan bent om direct in de volle grond te zaaien dan is het belangrijk dat je voldoende zaaitrays of turfpotjes hebt om de gewassen voor te zaaien. De zaaitrays zijn vaak kunststof bakken waarin je meerdere zaden kunst zaaien, turfpotjes zijn potjes van turf waarin je elk zaadje los kan zaaien en die je mee kunt planten in de grond. Vervolgens zal deze biologisch afbreken en zo als voeding dienen voor je gewas.

TIP: Begin gemakkelijk met voorzaaien in de vensterbank. Zo heb je beter zicht op de ontwikkeling van jouw gewassen. Extra leuk en daarnaast ook nog eens heel leerzaam voor jou en je kinderen.

3. Zaadstrooier voor een goede dosering

Vooral bij kleinere zaden is een zaadstrooier onmisbaar. Deze handige tool zorgt ervoor dat je de zaadjes goed kan doseren. Zo voorkom je dat er te veel zaden op één plek terechtkomen en dat je te veel van één soort zaait. Ideaal dus.

4. Etiketten en een watervaste stift

Heb je net alles vol enthousiasme gezaaid en afgedekt met een laagje grond, hoe ga je dan onthouden waar je wat gezaaid hebt? Als straks de eerste blaadjes opkomen is het lastig te zien wat wat is. Koop daarom etiketten of magnetische plantlabels en schrijf daarop met een watervaste stift wat je gezaaid hebt. Zo vergeet je het nooit meer welk plantje je voor je hebt als je deze in de kweekbak of moestuintafel zet.

5. Verpoten met een verspeensetje

Als je zaailingen groter worden is het tijd om ze te verspenen. Dit betekent dat je ze uit hun potje haalt en ze over zet in de volle grond of een kweektafel. Dit is best wel een lastige klus omdat je de wortels van de tere zaailingen niet wilt beschadigen. Een verspeensetje helpt je daarbij en maakt de zaailingen voorzichtig los zodat jij ze makkelijk kan verpoten.

Verpoten in de moestuinbak

6. Kweekkasje voor een goed klimaat

Wil je zorgen voor een goed klimaat zodat jouw jonge plantjes zich nog beter ontwikkelen? Of zaai je liever voor in de garage of schuur? Zaai jouw gewassen dan voor in een kweekkasje. Zo staan ze er altijd warmpjes bij. Bijkomend voordeel is dat je huisdieren (of kinderen) niet eenvoudig bij de plantjes kunnen.

7. Plantenspuit voor een voorzichtige behandeling

Na het zaaien is het tijd om water te geven, want zonder water ontkiemen de zaadjes niet. Je kunt natuurlijk met een gieter water geven, maar zo geef je al gauw te veel en verdrinken je plantjes. Gebruik daarom een plantspuit zodat je de jonge plantjes voorzichtig kan benevelen en zo voorzien van water. Test voor het water geven wel even of de grond niet te vochtig is, want in een te vochtige grond kunnen de jonge worteltjes gaan rotten.

8. Moestuinbak of kweektafel om uit te planten

Als je zaailingen groeien is het tijd om ze een groter plekje te geven zodat ze kunnen uitgroeien tot een volwassen plant. Denk er daarom voor het zaaien over na waar je de zaailingen gaat uit planten, het zou namelijk zonde zijn van de moeite als je het merendeel van de jonge plantjes moet weggooien omdat je er geen plek voor hebt. Dus heb je voldoende ruimte in de moestuin, of is het verstandig om een moestuinbak, kweektafel of moestuinrek te plaatsen op het terras of balkon?

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek