De 11 aandachtspunten voor jouw moestuinbak

Men zegt dat een moestuinbak fout kan gaan, maar wij geloven dat een moestuinbak of kweekbak altijd lukt. Ook als je geen groene vingers hebt. De moestuinbakken, kweektafels en kweekrekken van Vertisign zijn namelijk eenvoudig in gebruik en maken het onderhoud van jouw groenten en kruiden gemakkelijk. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je bij het moestuinieren op moet letten:

Niet te veel zaaien van één soort in de moestuinbak

We hebben het allemaal wel eens gedaan en het is daarom niet voor niets de meest voorkomende misser die men maakt bij het starten van een moestuin: te veel zaaien van één soort. Elk zaadje is klein, maar groeit uit tot een grote plant. Het lijkt daarom alsof je niet zoveel gezaaid hebt, totdat ze beginnen te ontkiemen… en jij eindigt met een flinke hoeveelheid sla of andijvie.

Niet te vroeg beginnen met zaaien

Ook deze misser maken we geregeld. Zodra de eerste zonnestralen aan het einde van de winter doorbreken willen we aan de slag en beginnen we vol goede moed met zaaien, om vervolgens geregeld te worden verrast met nachtvorst. Ondanks het veranderende klimaat is het verstandig om toch de zaai instructies op de verpakking aan te houden en geduldig te wachten tot het voorjaar.

Groentes te weinig ruimte geven in de moestuinbak

We willen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk oogsten en dus zetten we fanatiek de groentes dicht tegen elkaar. We geven de planten te weinig ruimte met gevolg dat de groenten zich niet voldoende kunnen ontwikkelen en de oogst tegen valt. Houd dus de opgegeven plantafstand aan.

Te groot willen beginnen

Het starten van een moestuin lijkt misschien eenvoudig, maar hoe groter de moestuin is des te meer werk het kost om deze te onderhouden. Als je net start met een moestuin is het dus verstandig om klein te beginnen. Zo kun je ervaren of het onderhouden van een moestuin of moestuinbak bij jou past en voorkom je dat je op ziet tegen het vele werk, je een negatieve spiraal komt en de moestuin laat voor wat het is.

De moestuinbak vergeten

De dagen vliegen voorbij en voor je het weet is jouw moestuin uitgegroeid tot een groene oase van … onkruid. Een veel voorkomende misser is dat mensen vergeten om de moestuin bij te houden en op tijd hun heerlijke gewassen oogsten. Zorg ervoor dat je jouw moestuin altijd binnen handbereik hebt en deze in het zicht staat. Zo kun je eenvoudig zien hoe het gaat en kost het onderhoud weinig tijd.

Te moeilijke groentes kiezen voor in de moestuinbak

Natuurlijk is het geweldig om paprika’s, komkommers, meloenen en grote kolen uit jouw moestuin te oogsten, maar wie net begint doet er verstandig aan om eenvoudig te beginnen. Zo doe je ervaring op met het onderhouden, ervaar je makkelijker succes en ontstaat vertrouwen om in een volgend seizoen het een stapje moeilijker te maken. Begin dus eenvoudig met het zaaien van bijvoorbeeld sla, andijvie, spinazie, radijsjes en worteltjes.

Vergeten extra voeding te geven in de moestuinbak

Het gaat geweldig met jouw moestuinbak en kweektafel! De gewassen staan er prachtig bij en het lijkt erop dat je een grote oogst kunt binnen halen. Maar dan ontstaan er plots gele vlekjes op de bladeren en begint de groei te stagneren, zonder dat je ook maar enig idee hebt wat er aan de hand is. Ben je soms vergeten extra voeding te geven na 3 a 4 maanden? Groeiende gewassen verlangen namelijk een gezonde en voedzame bodem, maar de meeste grond is na 4 maanden uitgeput. Zorg er dus voor dat je tijdig extra (biologische) meststoffen toevoegt.

Teveel water geven aan je gewassen

Zodra de zon schijnt lijkt het alsof je planten water nodig hebben, en dus beginnen we vol goede moed met sproeien. Echter is het juist goed om je gewassen te laten wennen aan de droogte en te zorgen dat ze een goed wortelstelsel ontwikkelen. Geef dus beperkt water en zorg dat je planten op zoek gaan naar water in de grond.

Groenten zaaien die je niet gaat eten

Omdat je in een moestuinbak maar beperkt ruimte hebt is het verstandig om geen gewassen te zaaien die je toch niet gaat eten. Het lijkt misschien leuk om radijsjes te kweken of boontjes te telen, maar als je hier niet van houdt is het zonde van de ruimte. Kweek dus alleen gewassen in de moestuintafel waar je zeker weten van gaat genieten.

Te laat oogsten uit de moestuinbak

Nog iets waar je alvast rekening mee kunt houden: zorg dat je tijdig oogst. Ook al is de sla nog niet groot genoeg, of zijn de bietjes nog wat klein; begin maar vast met oogsten want voor je het weet is de rest ook gereed om te oogsten. Daarnaast zorg je er voor dat bijvoorbeeld boontjes daarna weer nieuwe boontjes aanmaken om geoogst te worden. Ben je te laat met oogsten? Dan kun je altijd nog de zaden oogsten voor het volgende moestuinseizoen.

Geen moestuinplan maken

Om effectief gebruik te maken van de moestuinbak is het verstandig een moestuinplan te maken. Op deze manier weet je welke gewassen op welk moment gezaaid worden en welke gewassen je wanneer kunt oogsten. Hierdoor kun je de momenten optimaal op elkaar afstemmen en elk stukje van jouw moestuinbak efficiënt benutten. Maak dus een moestuinplan voor jouw moestuinbak.

Bonustip: Geen bloemen plaatsen in de kweektafel

Tenslotte, bloemen in de moestuinbak zijn niet alleen een kleurrijke aanvulling in jouw moestuin of kweekbak, maar zijn ook een welkome aanvulling. Zo zorgen ze voor een betere biodiversiteit, trekken ze insecten aan om jouw gewassen te bevruchten en zorgen ze dat ziektes minder kans maken. Meer informatie daarover vind je in onze blog over bloemen in de moestuinbak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek