Cranberries kweken

De overheerlijke cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zijn in Nederland ook  wel bekend onder de naam veenbes. De cranberry’s groeien vooral op Terschelling, hebben een lichtrode tot donkerrode kleur en zijn ovaal van vorm.

Cranberry’s zijn erg gezond omdat ze vol zitten met vitamine C, daarnaast bevatten ze veel antioxidanten. Ook helpen ze bij maagzweren, verlagen ze het cholesterol en ze worden aangeraden bij Alzheimer en andere ouderdomsziekten. Daarnaast werken cranberry’s preventief tegen infecties in de blaas en urinewegen, en zorgen ze voor een betere doorbloeding. Overmatig cranberrysap drinken kan bij gevoelige mensen echter meer kans op nierstenen geven.

Cranberry’s in de moestuinbak

Cranberrystruiken staan het liefst in zure, humusrijke en vochtige moestuingrond. Wanneer je zorgt voor zo’n plekje in jouw moestuinbak zal de struik goed groeien en heeft hij nauwelijks last van ziekten of plagen. Voor een grote oogst, plant je meerdere struikjes op een rij met ertussen telkens een tussenafstand van zo’n tien centimeter. De wortels van de struik groeien zeer ondiep dus houd hiermee rekening bij het verwijderen van onkruid uit jouw moestuinbak of kweektafel. Cranberry’s zijn winterhard en hebben geen meststoffen nodig om te groeien. Geef ze wel voldoende water, ook in de winter. In het voorjaar kun je de plant snoeien, dit bevordert de groei van de plant en de bessenproductie.

Oogsten van cranberry’s uit de moestuin

De cranberry’s worden eerst lichtgeel en zijn rijp wanneer ze glanzend rood zijn. De oogst is best wel een werkje aangezien je de besjes meestal één voor één moet plukken. Tegenwoordig zijn hiervoor gereedschappen beschikbaar.

Moestuintips

  1. Strooi rond de cranberrystruik wat houtzaagsel om onkruid te voorkomen.
  2. De mooie glanzende cranberry’s zijn een plaatje in je tuin. Ze zijn dan ook erg aantrekkelijk voor vogels. Meer tips tegen vogels in de moestuin lees je hier. Span bij voorkeur een gekleurd net over de struiken zodat vogels de bessen niet kunnen opeten.

Fruit kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf vers fruit kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek