Courgette kweken

De courgette is familie van de komkommer en bevat van nature veel ijzer en vitamine C. Hoewel de courgette van zichzelf geen uitgesproken smaak heeft, is het wel een lekkere toevoeging in een curry of pasta. Courgettes zijn éénjarige planten die je elk voorjaar opnieuw zult moeten zaaien in de moestuinbak of kweektafel om van te kunnen oogsten.

Zaaien in de kweekbak

Zaai de courgettes binnen voor in april in potten met gewone potgrond (een plant per pot). Eind mei hebben dan plantjes die groot genoeg om uitgeplant te kunnen worden in de moestuinbak of kweektafel. Plaats de planten op een open, zonnige plaats voor een goede ontwikkeling van het gewas.

Bemesting van courgettes

Net als andere pompoenachtigen soorten houden courgettes van een rijke bodem met een goede structuur en veel organische materiaal. Gebruik dus ruim compost, stalmest of koemestkorrel of plant de courgette uit op de plaats van jouw composthoop.

Ziekten en plagen bij courgettes

Over het algemeen hebben courgette in de kweekbak weinig last van ziekten en plagen. Slakken kunnen jonge planten aantasten, het oudere blad krijgt op den duur last van schimmelaantastingen. Daarnaast kan de plant last krijgen van vruchtvuur waardoor kurkachtige plekjes op de vruchten veroorzaakt worden met een gomachtige afscheiding. De ziekte treedt vooral in het najaar op na een aantal koudere nachten.

Verzorging van courgette in de moestuinbak

Zorg ervoor dat de moestuingrond niet uitdroogt. Laat de uitgebloeide vrouwelijke bloemen nog een tijdje aan de jonge courgette zitten en verwijder vruchten die te groot zijn geworden. Onder te koude omstandigheden in het vroege voorjaar kan het zijn dat er alleen maar vrouwelijke bloemen komen en geen mannelijke, waardoor we geen vruchtzetting krijgen. Als het weer warmer wordt, komen er weer mannelijke bloemen.

Oogsten en bewaren van courgettes

Courgettes zijn het smakelijkst als ze niet al te groot zijn. Grotere vruchten krijgen namelijk harde zaden en het vruchtvlees wordt voos. Als we de vruchten laten zitten, kunnen ze wel 70-80 cm lang worden. De bloemen van courgettes zijn ook eetbaar en worden soms in salades verwerkt.  Als we courgettes en pompoen in dezelfde moestuin verbouwen en zelf zaad overhouden, kan het zijn dat er een kruising tussen zit.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek