Combinatie en wisselteelt

Voor een gezonde moestuinbak is het belangrijk om goed na te denken welke groenten en kruiden je op welke plek in de moestuinbak plaatst. Bepaalde groenten en kruiden kunnen de onderlinge gezondheid namelijk positief, of negatief, beïnvloeden. Door een bewuste keuze om bepaalde groenten en kruiden gecombineerd te kweken kun je optimaal gebruik maken van de onderlinge voordelen. Dit noemen ze combinatieteelt. Daast is het belangrijk om te teelt in bakken jaarlijks af te wisselen zodat bepaalde ziektes en plagen niet de kans krijgen zich sterk te ontwikkelen, dit noemen we wisselteelt.

Wisselen in de moestuinbak

Door groententeelt te wisselen oftewel vruchtwisseling toe te passen zorg je ervoor dat de groentesoort die je dit jaar in de ene groentenbak teelt, het andere jaar in een andere kweekbak gezaaid wordt. Als je elk jaar de groente op dezelfde plek zet, dan geef je bepaalde ziektes en plagen de kans om zich sterk te ontwikkelen. Daarom is het verstandig om groenten af te wisselen.

Wisselende voedingsstoffen

Elke soort groenten en kruiden gebruikt een specifieke soort voedingsstoffen. Door de groenten en kruiden af te wisselen zorg je ervoor dat de grond minder snel uitgeput raakt. Daarnaast binden peulsoorten stikstof in de grond waardoor er zelfs voedingsstoffen toegevoegd worden.

Zes ronden in de moestuin

Het meest gebruikte schema voor wisselteelt gaat uit van zes groepen van verschillende groente- en vruchtsoorten. De ronde pijl geeft eigenlijk de mate van voedingsstoffen in de bodem weer (van veel naar weinig). Een moestuinbak voor kolen moet veel voedingsstoffen bevatten en dat neemt steeds verder af. Wortelen en aardappelen hebben het minste nodig. Daarna komen de peulgewassen en die kunnen door hun unieke eigenschap stikstofbolletjes vormen aan hun wortels. Daardoor komt er weer stikstof in de grond en dat maakt de cirkel weer mooi rond.

Wisselteelt in de moestuinbak

Het wisselschema voor jouw moestuintafel

Je leest het wisselteeltschema zo: stel je hebt één moestuinbak en je zet in jaar 1 kolengewassen in deze moestuinbak, dan kun je in jaar 2 bladgewassen in deze bak zetten. In jaar 3 komen dan de vruchtgewassen gevolgd door de wortelgewassen in jaar 4. In jaar 5 komen aardappels in deze bak en in jaar 6 komen de peulgewassen. Dan is de cirkel weer rond begin je weer bij de koolgewassen. Als je alle soorten tegelijk wilt zetten, dan heb je 6 verschillende bakken nodig. Elk jaar schuift dan alles een moestuinbak op.

Wisselen in één groentenbak

Je kunt natuurlijk ook met minder moestuintafels aan de slag. Zorg dan dat je de bak verdeeld in totaal 6 vakken zodat je elke jaar kunt wisselen van vak voor hetzelfde resultaat.

Meerjarige groenten kweken

De groenten en kruiden die meerjarig zijn, zoals asperges en aardbeien komen niet in dit schema voor, deze krijgen namelijk een vaste plaats in jouw moestuinbak of moestuinrek en dien je elk seizoen extra te bemesten. Ook tomaten kun je elk jaar op dezelfde plaats telen, deze beschermen namelijk zichzelf tegen ziekten.

Combineren in de moestuintafel

Soms is het handig om bepaalde groenten en kruiden gecombineerd in de verhoogde kweekbak of kweektafel te plaatsen. Door bijvoorbeeld hoge en lage planten te combineren gebruiken ze elk hun eigen ruimte en licht. Handig, maar soms zijn er ook groenten en kruiden die elkaar versterken doordat ze met hun geur ziekten en ongedierte op afstand houden. Dit noemen we combinatieteelt; het combineren van verschillende groenten en kruiden.

Combinatieteeltoverzicht

Groenten versterken elkaar onderling

Door groenten en kruiden te combineren in jouw moestuinbak of kweektafel kunnen de planten elkaar versterken. Zo gaan aardbeien bijvoorbeeld goed met knoflook, peterselie en prei, heeft dille een positieve invloed op kolen omdat ze met hun geur koolvliegjes weghouden en gaat prei echt niet samen met radijs, bonen of bieten.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek