Citroenverbena kweken

Citroenverbena wordt ook wel verveine genoemd, haar Latijnse naam is Lippia citriodora en ze behoort tot de IJzerhardfamilie (en dat is dan Verbena, vandaar haar Nederlandse naam). Citroenverbena is een halfheester met lancetvormige blaadjes die zeer sterk naar citroen geuren en smaken (zonder zuur te zijn). Lekker in siroop, limonades, thee, desserts, etc. Je kunt de hele zomer en herfstblaadjes oogsten. Haar enige nadeel is dat ze matig winterhard is.

Citroenverbena in de moestuinbak

Je kunt citroenverbena niet zaaien in de kweekbak of kweektafel, de plant bloeit in de zomermaanden met heel kleine witroze bloempjes maar maakt geen zaden. Citroenverbena is echter wel goed te stekken, doe dat in het voorjaar, wanneer de sapstroom goed op gang is. Je kunt ook proberen om haar in de nazomer te stekken, om zodoende stekjes te kunnen overwinteren (nemen in huis minder plaats in dan een volwassen plant).

Uiteraard kun je ook een jonge plant kopen in een tuincentrum, doe dat ook bij voorkeur in het voorjaar, zodat je er de hele zomer van kunt oogsten en de plant al volwassen is voor ze haar eerste winter in gaat.

Als je haar wilt stekken doe je dat bij kamertemperatuur. Gestekte of gekochte planten mogen vanaf ongeveer begin mei naar buiten, bij voorkeur dus in pot (niet alleen voor de overwintering maar een pot warmt bijvoorbeeld ook sneller op dan de koude volle grond).

Verzorging van citroenverbena

Volwassen planten worden ruim een meter tot wel anderhalve meter groot en hebben dus een behoorlijk formaat moestuinbak nodig, reken op een diameter van minimaal 40 centimeter. Citroenverbena heeft voldoende voeding en vocht nodig maar staat niet graag in het water. Kies dus voor een moestuingrond die luchtig is en goed afwatert. Laat de plant vervolgens niet uitdrogen. Omdat de plant behoorlijk groot wordt en veel blad maakt heeft citroenverbena ook voldoende voeding nodig. Gebruik een voeding waar zeker ook wat stikstof in zit zoals een voeding voor groene planten.

Oogsten van citroenverbena

Je oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de plant groot genoeg is en er altijd blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. De blaadjes zijn heel stevig en je kunt ze in een opgerold stukje keukenpapier in de koelkast zeker wel een paar dagen bewaren, al blijven verse blaadjes natuurlijk altijd het lekkerst.

Je kunt de blaadjes ook prima drogen, goed uitgespreid over een aantal bakplaten zodat er niet meerdere blaadjes op elkaar liggen, in een oven op 40 tot 50 graden, met de deur op een kier zodat de vochtige lucht weg wordt geblazen. Het drogen duurt zo’n 4 tot 6 uur maar dan heb je ook een tas vol gedroogde blaadjes als wintervoorraad. En dat is handig, want in de late herfst verliest citroenverbena haar blad, afhankelijk van de overwintering en standplaats lopen de planten rond april weer uit.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuinbak op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop. Begin ook met kweken van verse kruiden.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek