Citroenmelisse kweken

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en heeft zachte, behaarde bladeren met dikke nerven. De bloemetjes aan de plant zijn klein en lichtgeel. Citroenmelisse valt misschien niet heel erg op in je kruidentuin of moestuinbak, maar het is wel een enorme bijentrekker. Muggen houden daarentegen helemaal niet van citroenmelisse, dus is het een ideaal kruid om te planten op een plek waar je graag zit in de zomeravonden.

De Romeinen en de Grieken kwamen erachter dat citroenmelisse sterke medicinale krachten bezit. Gebruik het bijvoorbeeld bij een moeilijke spijsvertering, het is zacht voor maag en darmen. In combinatie met lavendel werkt het tegen slapeloze nachten. Verder vermindert citroenmelisse klachten bij allergieën, depressie, migraine en spanning en helpt dit kruid tegen voetschimmel en andere huidproblemen.

Citroenmelisse in de moestuinbak

Bij het planten van citroenmelisse raden we je aan een vochtige grondsoort te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat citroenmelisse een lekker fris blad zal krijgen. De standplaats mag gerust in de zon liggen, maar zorg ook dat de plant wat schaduw krijgt in de middag. Dit meerjarige gewas kun je telkens weer op dezelfde plek planten. Doordat het geen mest of extra voedingsstoffen nodig heeft, is het een gemakkelijk kruid om te kweken. Je zult zien dat het eerste plantje dat naar boven komt een gelige kleur heeft. Het tweede plantje heeft juist een helder groene kleur, en ook de geur is frisser dan bij het eerste plantje.

  • Grondsoort: elke, maar liefst rijk en vochtig.
  • Standplaats: volle zon met ’s middags schaduw.
  • Vermeerderen: snijd half verhoute stekken van de nieuwe aangroei in het late voorjaar of vroege zomer.
  • Smaak: citroenachtig, en ook naar citroen geurend.
  • Keuken: in/bij paling, vis- en vleesgerechten, in frisdrank, (fruit)salade en bowl.
  • Gebruik: blaadjes niet meebakken of meekoken.
  • Extra: heeft een verjongende en rustgevende werking. Thee van citroenmelisse en honig is een beproefd slaapmutsje.

Oogsten van citroenmelisse uit de moestuin

Je oogst bij citroenmelisse de bladeren die je onder andere kan gebruiken voor kalmerende thee. Verder kun je citroenmelisse door middel van scheuren vermeerderen, dit kan in het voorjaar en in het najaar. Citroenmelisse zaait zichzelf daarnaast ook opnieuw uit, waardoor je het blad het hele seizoen kunt oogsten. Na oogst uit je moestuin kun je het tijdelijk vers bewaren in een vaas met water.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek