Brandnetel kweken

Brandnetels kennen we vooral omdat hij zo pikt op je huid. Je ziet hem vaak in het wild langs de weg of in verwaarloosde moestuinen staan. De bladeren zijn bedekt met brandharen die mierenzuur bevatten. Dit zuur bezorgt ons dat brandende gevoel en jeuk wanneer we brandnetels aanraken. De naam brandnetel is dan ook afgeleid van het Angelsaksische woord voor noedel of naald. Vroeger werden brandnetels gebruikt tegen de kou. Romeinen stampten de plant fijn in olie en wreven zichzelf ermee in om warm te blijven. Ook werden brandnetels vroeger gebruikt om stoffen van te weven en er werd papier mee gemaakt. Brandnetels hebben verschillende geneeskrachtige werkingen. Hiervoor kun je zowel het kruid als de wortel gebruiken. Een brandnetel is bloedzuiverend en wordt gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Brandnetel in de moestuinbak

Brandnetel is een eenjarige plant die erg gemakkelijk is om zelf te kweken. Zorg bij voorkeur voor een goed bemeste bodem, maar over het algemeen groeit brandnetel op elke grond. Wanneer je brandnetels in je tuin zaait, moet je er rekening mee houden dat dit kruid zich makkelijk verspreid. Voor je het weet heb je de hele tuin volstaan. Je kunt dit plantje het beste op een stuk grond in de hoek van je tuin kweken en de grond afzetten met gaas. Ook kun je ze in een pot of bak zetten. Dan weet je zeker dat de plant zich niet door je hele tuin verspreidt. Brandnetels zijn planten die zichzelf in al hun behoeften kunnen voorzien, ze hebben geen verzorging nodig.

  • Grondsoort: droog, goed afwaterend.
  • Standplaats: zonnig.
  • Vermeerderen: in de zomer kruidachtige kopstekken van niet-bloeiende scheuten snijden.
  • Smaak: licht kruidig.
  • Keuken: in/bij stoofgerechten gedroogd blad laten meestoven.
  • Gebruik: meestoven.
  • Extra: een steeds populairder wordende tuinplant.

Oogsten van brandnetels

Brandnetel oogsten is een lastig klusje. Trek bij dit karwei handschoenen aan om het branderige gevoel bij aanraking te voorkomen. Het beste kun je de bladeren afknippen met een schaar. Zodra je brandnetels kookt of droogt, verliezen ze hun brandbaarheid.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek