Bosaardbeien kweken

De wilde bosaardbeien zijn de kleinere zusjes van de cultuuraardbei die je in de supermarkt vind. Ze hebben kleinere vruchten van ongeveer een centimeter groot, maar in dat kleine vruchtje zit wel veel meer smaak dan in de grotere cultuuraardbeien. De bosaardbei is een eetbare bodembedekker die je normaal in de ondergroei vindt. Ze houden namelijk wel van wat zon, maar niet te veel.

Wanneer zaai je bosaardbeien in de moestuinbak?

De bosaardbeien zaai je meestal vroeg in het jaar, ongeveer van februari tot uiterlijk eind maart. Later zaaien zorgt ervoor dat je datzelfde jaar geen aardbeien meer hoeft te verwachten. De zaadjes van de bosaardbei zijn heel klein, en hebben licht nodig om te kiemen. Dus je strooit de zaadjes uit op de aarde, en bedekt ze niet. De kiemplantjes zijn vervolgens heel klein en teer: zaai de zaadjes daarom ruim uit elkaar om later uitplanten makkelijker te maken.

Vochtig houden van de zaadjes

Omdat de zaadjes van de bosaardbei zo klein zijn spoelen ze makkelijk weg. Geef daarom de moestuingrond water voor je de zaadjes erop zaait. Na het uitstrooien van de zaadjes kan je met een plantensproeien nog wat extra water geven zodat de zaadjes vochtig zijn. Dek de moestuinbak vervolgens af met een broeikap zodat de grond vochtig en warm blijft.

Uitplanten van de bosaardbei

De plantjes van de bosaardbei groeien niet zo snel. Zodra ze 2-4 echte blaadjes hebben (dus naast de kiemblaadjes!), en dat duurt wel even, kan je ze eventueel uitpoten. De plantjes zijn nog heel erg kwetsbaar, dus haal ze heel voorzichtig uit elkaar.

Verder opkweken in de kweekbak

Als je alle planten binnen hebt opgekweekt, moeten de bosaardbeien afharden voor je ze buiten plaatst in de kweekbak of kweektafel. Zet dan de planten op een mooie dag buiten, hou er wel rekening mee dat ook directe zon schadelijk is voor planten die alleen de donkere woonkamer kennen. Na ijsheiligen kan je vervolgens de planten veilig permanent buiten laten. Zorg er vervolgens voor dat jouw nieuwe bosaardbeien geen directe middagzon krijgen en geef de planten water als het een poosje niet regent. Deze plantjes worden vervolgens niet groter van ongeveer 10 centimeter. Wel maken ze in de loop van de zomer uitlopers die je apart kan opkweken of jouw moestuinbak overnemen.

Oogsten van bosaardbeien uit de moestuinbak

De bosaardbeien oogst je als de vrucht rood is. Ze blijven wel kleiner dan de grotere cultuuraardbeien, maar zijn net zo lekker. Een ideale aanvulling voor in jouw moestuinbak!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek