Boontjes kweken

Sperzieboontjes zijn waarschijnlijk de meest bekende peulvruchten die we als groente eten. We kennen ze onder de naam slabonen of prinsessenbonen. Bonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en zijn voor het grootste deel afkomstig uit Centraal- en Zuid-Amerika. Vanaf de zestiende eeuw worden boontjes ook in Europa geteeld en winnen ze steeds groter terrein op het land en in de keuken. We kennen tegenwoordig veel verschillende boontjes en elk jaar lijken er nieuwe rassen bij te komen. Bonen zouden enkele geneeskrachtige werkingen hebben. Ze zouden helpen bij jicht en nierstenen en de pijn door gewrichtsaandoeningen verzachten. Dit is echter een oud geloof en niet wetenschappelijk onderzocht.

Boontjes kweken in de moestuinbak

Wil je verse boontjes uit je eigen moestuinbak? Begin dan niet te vroeg met zaaien. De humusrijke grond waarop je boontjes kweekt, moet al enigszins opgewarmd zijn zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. Vanaf mei kun je starten, mits het niet te veel regent. Wil je toch al eerder beginnen dan kun je de grond enkele weken van te voren afdekken met plastic, zodat de grond sneller opwarmt. Wanneer de planten eenmaal groeien, geef ze dan voldoende water.

Ben zuinig met bemesten. Organische mest zorgt voor veel bladgroei, maar geeft weinig boontjes om te oogsten. En stalmest trekt de bonenvlieg aan. Je kan de planten eventueel een kleine hoeveelheid stikstofbemesting geven, maar dit is niet noodzakelijk. Ondersteun de bonenplant met een klimnet of draad waar de plant tegenaan kan groeien. Door de zwaarte van de bonen, bestaat anders de kans dat de plant gaat hangen.

Bonen oogsten uit jouw moestuin

Vanaf augustus kun je beginnen met oogsten uit de moestuintafel. Wacht hier niet te lang mee, want de kwaliteit van de boontjes gaat snel achteruit. Daarnaast, als je vroeger oogst heeft de plant energie over om weer nieuwe boontjes te maken.

Moestuintips voor het kweken van boontjes

Zaai geen bonen waar eerder andere vlinderbloemige soorten hebben gestaan, zoals erwten en tuinbonen. Zo voorkom je kruisbestuiving. Eens in de vier jaar kun je vlinderbloemigen op hetzelfde stukje grond telen.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse bonen, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek