Bieslook lijkt dan wel op een ui, maar de smaak van bieslook is verfijnder en aromatischer. Bovendien zit in bieslook veel vitamine C. Vers is dan ook de beste keus. De officiële benaming, Allium schoenoprasum, bieslook dus, wordt ook wel pijpgras genoemd. Hij behoort tot de lelieachtigen, net als ui en knoflook. De polvormige vaste bieslookplant heeft een hol, buisvormig blad, met paarse, bolvormige bloemen. Hij doet het goed op zowel zonnige als schaduwrijke plekken.
Bieslook in de moestuinbak
Bieslook kan makkelijk in een bloempot of moestuinbak op de vensterbank of het balkon worden geweekt. Voedingshoudende moestuingrond wordt gewaardeerd en het liefst kalkhoudend. Vermeerderen kan ook door in het voorjaar flink uitgegroeide planten te scheuren. Bieslook kan ongeveer vier jaar op dezelfde plaats staan.
- Grondsoort: elke, maar het liefst rijk en vochthoudend.
- Standplaats: tamelijk zonnig.
- Vermeerderen: met zaad in de volle grond als die warm is of de pollen in groepjes van 6-10 bolletjes scheuren en ze op 15 cm van elkaar terug planten.
- Smaak: verfijnde uiensmaak.
- Keuken: in/bij soepen, sauzen, dressings, salades, aardappel- en eiergerechten. Ook mooi als garnering, gesnipperd of door met de sprieten pakketjes samen te binden.
- Gebruik: niet verwarmen, omdat anders de smaak verloren gaat.
- Extra: naast vitamine A en B ook een hoog gehalte aan C.
Oogsten van bieslook
De bloemloze stelen van de bieslook zijn allemaal geschikt voor de oogst. Wil je veel oogsten, knip dan de bloemen eruit. In de winter sterft de plant maar hij komt in het voorjaar weer naar boven.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals tijm, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.