Bescherm jouw moestuintafel tegen de hitte

Het was warm de laatste dagen en de komende dagen gaat het alleen maar nóg warmer worden. We kunnen ons volgens de verwachtingen opmaken voor een hittegolf. Vandaag liep de temperatuur in de tuin zelfs al op tot boven de 30°C, laat staan op jouw balkon uit de wind. Ook de grond in de moestuinbakken en moestuintafels is ondertussen kurkdroog en er is geen beetje water meer te bekennen.

De groenten en kruiden in de moestuinbakken worden er al helemaal sip van: ze laten hun hoofdjes hangen en zien er eerlijk gezegd doodongelukkig uit. Aangezien de tropische temperaturen en het gebrek aan regen nog wel enkele dagen / weken zal aanhouden, wordt het dringend tijd om actie te ondernemen. Maar wat kun je doen om jouw groenten en kruiden te beschermen tegen de komende hittegolf? De beste en meest nuttige tips vind je hieronder:

Moestuinbakken en moestuintafels lopen risico

Groenten en kruiden in moestuinbakken en moestuintafels lopen het grootste risico. Omdat de wortels van de groenten boven de moestuingrond zitten, zullen groenten en kruiden in moestuinbakken sneller uitdrogen. Daarbij is de grondlaag klein en zo dus ook de voorraad water in de grond. Het grote voordeel van de moestuintafels en moestuinbakken is dat je ze kan verplaatsen; geef ze een plaatsje in de schaduw zodat ze niet de hele dag in de volle zon hoeven te staan. Geef ze daarnaast meerdere keren per dag water. Basilicum bijvoorbeeld, heeft minstens 3 maal per dag water nodig om te kunnen overleven.

Planten als basilicum of tomaten zullen je zelf laten weten wanneer ze dorstig zijn door hun bladeren te laten hangen. Als je hen water kan geven vóór de bladeren kunnen gaan hangen, ben je ze één stap voor. Om te checken steek je je vinger een paar centimeter in de grond. Als je vinger droog blijft is het tijd om een grote hoeveelheid water te geven.

Als je niet voldoende schaduw in je tuin of op je balkon hebt, zet jouw moestuintafel of moestuinrek dan binnen tijdens de hittegolf. Daar is het meestal koeler dan in de volle zon. Vanaf het moment dat de temperaturen weer naar normale waarden terugkeren, kan je ze terug op hun plaats zetten en ze verwennen met wat extra meststof.

Schaduw creëren voor jouw moestuinbakken

Probeer zoveel mogelijk schaduw te crëren om je groenten en kruiden in jouw moestuintafel of kweekbak te beschermen. Of verplaats lage plantjes naar een plek in de schaduw van hun hogere broertjes. Als je een moestuintafel hebt met meerdere kweekbakken dan zou je bepaalde groenten en kruiden, zoals sla, spinazie en andijvie in de onderste bak kunnen plaatsen zodat ze minder last hebben van de zon.

Ideaal is een schaduwzeil (of zonnezeil) dat nog wel licht doorlaat, maar beschermt tegen felle zonnestralen. Aangezien we hier niet elke week met een hittegolf te maken hebben, is het echter nogal overbodig om hier veel geld in te investeren. Met een beetje creativiteit kan je je planten van schaduw voorzien met parasols, (witte) lakens of tafellakens. Je kan bij voorbeeld ook  schaduwtenten maken uit karton.

Gebruik alles wat je kan vinden om je planten enerzijds te beschermen tegen verbranding van de bladeren door de te felle zonnestralen, en anderzijds de temperatuur van de grond rond de planten te laten dalen. Hoe het er uit ziet is eigenlijk van geen belang, het is een kwestie van leven of dood….

Genoeg water geven

Tijdens een hittegolf zal je vaker water moeten geven dan anders. Het is belangrijk om te vermijden dat de moestuingrond rond je planten uitdroogt. In de grond leven namelijk een heleboel kleine organismen die sneller last hebben van de hitte. Om het natuurlijk evenwicht te bewaren is het je taak van deze kleine organismen in leven te houden.

Het is beter om je planten één keer per dag véél water te geven dan elke keer een beetje. Als je een tuinslang of gieter gebruikt, tel dan tot 10 terwijl je water aan de voet van de plant giet. Zo kan het water diep in de grond doordringen.

Geef enkel water vóór zonsopgang – of na zonsondergang als het niet anders kan. Als een plant er overdag écht gedehydrateerd uitziet, mag je hem natuurlijk water geven. Geef dan water zo dicht mogelijk bij de voet van de plant, en vermijd dat er vocht op de bladeren terechtkomt.

Een irrigatiesysteem zoals een druppelslang kan je veel werk – én water – besparen. Doordat zo’n druppelslang het water direct aan de voet van de plant afgeeft gaat er geen water verloren door verdamping, worden de bladeren niet nat, en gaat het water rechtstreeks naar waar het hoort: de bodem.

Je kan ook zelf een soort irrigatiesysteem maken met lege plastic flessen. Hiervoor neem je een grote plastic fles (1,5l of 2l) en maakt met een klein boortje – of met een nageltje en hamer – 2 gaatjes in de zijkant, dicht tegen de bodem van de fles. Die fles graaf je dan de grond in, en dan vul je ze met water. Het water zal door de kleine gaatjes geleidelijk aan in de grond lopen.

Verder kun je ook zien aan jouw groenten en kruiden of ze water nodig hebben. Een handig overzicht wanneer je water moet geven vind je hier.

Mulchen in de moestuinbak

Tijdens een hittegolf als deze is mulch je beste vriend. Mulchen is het aanbrengen van organisch materiaal op de bodem, rond de voet van je planten. Je kan mulchen met cacaodoppen, hooi, stro, grasmaaisel, hennepvezels, bladeren of kruiden. Mulch beschermt niet alleen de bodem tegen directe zonnestralen, maar gaat ook verdamping tegen. Door te mulchen zal je het aantal gietbeurten kunnen beperken.

Met deze tips zullen jouw groenten en kruiden het een stuk leuker vinden in de moestuinbak en uitgroeien tot een heerlijke oogst. Wil jij ook beginnen met een moestuin op het balkon of terras of een van onze moestuinbakken op hoogte, bekijk dan onze mogelijkheden.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek