Basilicum kweken

Basilicum is een uitgesproken Italiaans keukenkruid, met een kruidige smaak en een zoet aroma. Zodoende is basilicum meer dan de moeite waard om bij de hand te hebben. Alleen al voor de heerlijke geur in de keuken. In supermarkten en groentewinkels vind je meestal de Groene basilicum (Genovese). Deze basilicum is rijk aan vitaminen en mineralen.

Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum, Thaise basilicum en Griekse basilicum. Rode basilicum is paars van kleur en heeft een sterke, warme en toch frisse smaak. Het kan worden gebruikt in salades, vruchtenjam, sauzen en thee met fruitsmaak. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs. Griekse basilicum is een basilicumsoort met zeer fijne bladeren en een goede basilicum smaak. Deze mini basilicum groeit van alle basilicumsoorten het best in een wat kouder klimaat en is daardoor zeer geschikt voor ons kikkerlandje. Een basilicum plantje blijft mooi compact en heeft intens groene blaadjes.

Basilicum in de moestuinbak

Vaak wordt de eenjarige plant gebruikt voor in de tuin. Als je deze plant binnen zet, zou hij kunnen overwinteren. Basilicum staat ook prima in een moestuinbak met humus-achtige grond voor op je terras of balkon. Eventueel is de plant te vermeerderen door de plant bij de wortel te scheuren.

Zaaien van basilicum in de moestuin

Het zaaien van basilicum doe je door de zaadjes goed aan te drukken in de aarde en door ze zonder of met heel weinig zand te bedekken. Komen de zaailingen op, verspeen ze dan. Dit betekent dat je de jonge plantjes uit elkaar zet, zodat ze goed verder kunnen groeien. Hoeft overigens niet per plantje en mag in kleine bosjes. Binnen komen de plantjes prima op, dus maak geen haast met ze naar buiten te doen. Basilicum groeit het beste op een warme plek met veel licht/zon. Bescherm de plant tegen wind, vorst en (te) hete middagzon. Geef voldoende water want basilicum droogt snel uit.

Oogsten van basilicum

Knip de hele stengel af met een schaar, maar laat twee stel bladeren vanaf de grond gerekend zitten. Dan is het mogelijk dat je later opnieuw kan oogsten uit jouw moestuintafel.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals oregano, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek