Augustus

Augustus is een maand waarin je meer zult oogsten dan zaaien. Veel van de bakken en vakken zijn vol. Toch is er nog veel werk te doen in jouw moestuinbak of kweektafel.

De moestuinbak in augustus

Naast genieten van de heerlijke oogst zijn deze maand veel water geven, mesten, opschonen en onkruid wieden je dagelijkse bezigheden.

Zaaien in de bak

Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Denk hierbij aan gewassen zoals snijbiet, kolen en lente-uitjes. Ook gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla kun je deze maand nog zaaien. Verbeter verder de vruchtbaarheid van de grond door mosterd te zaaien in de lege vakken.

Planten in de moestuintafel

Je kunt deze maand nog herfstbloemkool, aardbeien, paksoi en winterprei in de moestuinbakken planten.

Oogsten in augustus

Controleer dagelijks of je komkommers, aubergines en courgettes kunt oogsten. Jonge groenten dragen meer smaak dan oudere groente, daarnaast hebben ze een betere structuur. Ook aardbeien kunnen nog steeds geoogst worden. Pluk de aardbeien wel altijd boven het kroontje, zo blijven ze langer vers. Deze maand kunnen ook veel andere vruchten uit een eventuele fruittuin geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen en wijnbessen.

Overige moestuintips voor de maand augustus

  • Deel en ruil de oogst uit jouw kweekbak met familie en vrienden of beter nog, geef ze aan de voedselbank. Zo worden er geen gewassen verspilt en genieten anderen van jouw verse en biologische groenten. Die composthoop komt vanzelf wel vol.
  • Tomatenplanten met bijna rijpe vruchten geef je vanaf dit moment geen water meer. Zo voorkom je dat de tomaten zullen barsten.
  • Bij natte perioden in de maand augustus liggen ziekten en plagen op de loer zoals aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
  • Ook rupsen kunnen grote schade aanrichten bij de koolgewassen. Lees hier hoe je de plaagbeesten het beste kunt voorkomen.
  • Haal resten van geoogste groenten direct weg of gooi ze op de composthoop. Om ziekten en schimmels te voorkomen mag je overigens nooit resten van zieke en aangetaste planten op de composthoop gooien.
Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek