Augustus, de moestuinbak voorbereiden op de herfst

Het is augustus en het moestuinseizoen is nog in volle gang. Waarschijnlijk betekent dit dat je volop aan het oogsten bent uit de moestuinbak of kweektafel van bijvoorbeeld komkommers, aardbeien, sla, bietjes, boontjes, worteltjes en noem maar op. Toch is het ook belangrijk de moestuin nu al voor te bereiden op de herfst. Maak dus ruimte voor een nieuwe zaaironde in jouw moestuinbak.

Ga jij trouwens op vakantie deze zomer?

Lees dan ons blog met moestuintips voor de vakantiegangers zodat jouw moestuinbak er ook na de vakantie tiptop uit ziet.

Zoveel mogelijk oogsten uit de moestuinbak

Alvorens je de moestuinbak of kweektafel kunt voorbereiden op de herfst is het belangrijk dat je op tijd oogst. Voor een succesvolle moestuin is het uberhaupt belangrijk dat je op tijd oogst en de gewassen / vruchten niet te groot laat worden. Hierdoor prikkel je de plant om door te groeien en nieuwe vruchten aan te maken. Grote vruchten bevatten namelijk zaden en omdat deze belangrijk zijn voor het nageslacht van de plant zal deze al zijn energie in de zaden steken in plaats van het aan maken van nieuwe vruchten. Oogst dus alles wat rijp is voor een nog grotere oogst.

Knip gele bladeren uit de moestuinbak

Na het oogsten is het verstandig om alles weg te halen wat je weg kan halen. Denk bijvoorbeeld aan de kale bonenplantjes, geel geworden blad of de verdorde strengen van een komkommerplant. Door deze delen te verwijderen maak je ruimte voor nieuwe planten om door te groeien. Bij knoflook en aardappels is geel blad trouwens een teken dat je ze kan oogsten uit jouw kweekbak.

Maak ruimte voor nieuwe gewassen

Zodra je merkt dat een plant het op geeft is het tijd om deze weg te halen. Het is namelijk normaal voor deze tijd van het jaar en ze zullen het nooit echt meer goed gaan doen. Haal ze dus weg en maak ruimte voor nieuwe gewassen.

Vul de leeggekomen plaatsen in de moestuinbak

Het moestuinseizoen is nog lang niet afgelopen, er liggen nog een aantal groeizame maanden in het verschiet voordat het echt gaat vriezen. Zo kun je in augustus de volgende groenten zaaien:

 • andijvie
 • wintersla
 • bindsla
 • pluksla
 • mini-kropsla
 • veldsla
 • rucola
 • bieten
 • wortelen
 • basilicum
 • winterpostelein
 • snijbiet
 • peultjes
 • sugarsnaps
 • spinazie
 • lente-ui

Wees overigens niet bang om later in het seizoen iets weg te halen en weer opnieuw te zaaien. Wie weet tref je het met een mooi najaar en kun je ook je groenten oogsten die je in september gezaaid hebt.

Water geven aan je nieuwe gewassen

Omdat het in augustus vaak warm en droog is, is het wel belangrijk om je gezaaide groenten water te geven en de bodem vochtig te houden. Doe dit met een speciale broeskop zodat de zaadjes niet wegspoelen met een te harde straal. Zorg er vervolgens na het ontkiemen voor dat de grond vochtig blijft, je zaailingen hebben namelijk nog geen sterk wortelstelsel ontwikkeld om een droge periode door te komen.

Aardbeien planten in de moestuinbak

Augustus is de tijd van het jaar om aardbeienplanten te poten zodat je volgend jaar kunt genieten van heerlijke aardbeien uit jouw moestuinbak. Mocht je dus een plekje vrij hebben in de moestuinbak of kweektafel dan is dit zeker een aanrader!

Aandacht voor de zomergewassen in de moestuinbak

Ondanks dat het belangrijk is om ruimte te maken voor nieuwe gewassen die je in de herfst kunt oogsten is het ook belangrijk om je zomergewassen aandacht te geven. De tomaten, boontjes, komkommers en courgettes staan met een beetje geluk nog lang in jouw kweekbak.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw tomaten voldoende zonlicht krijgen zodat ze zoeter afrijpen. Verwijder eventueel wat blad. Hou ze ook goed in de gaten als het vochtig, broeierig warm of juist koud is, want dan kan de gevreesde tomatenziekte toe slaan. Daarnaast blijven tomatenplanten groeien, maar om zoveel mogelijk rijpe tomaten te oogsten kan je ze nu toppen. Dan kan de plant al zijn energie in het afrijpen van de tomaten stoppen, in plaats van het aanmaken van nieuw blad en bloemen. Let op: de plant zal nu extra veel dieven aanmaken, dus check goed en haal ze meteen weg.

Voor courgettes en komkommers geldt: oogst vooral regelmatig als de vruchten nog niet te groot zijn en zorg ervoor dat je de planten minstens 1 x per week op bind aan het klimrek. De planten groeit nu zo snel, en voor je het weet knakt de steel naar beneden.       

Overige moestuintips voor de maand augustus

 • Deel en ruil je oogst uit jouw moestuintafel met familie en vrienden of beter nog, geef ze aan de voedselbank. Zo worden er geen gewassen verspilt en genieten anderen van jouw verse groenten. Die composthoop komt vanzelf wel vol.
 • Tomatenplanten met bijna rijpe vruchten geef je vanaf dit moment geen water meer. Zo voorkom je dat de tomaten zullen barsten.
 • Bij natte perioden in de maand augustus liggen ziekten en plagen op de loer zoals aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
 • Ook rupsen kunnen grote schade aanrichten bij de koolgewassen.
 • Haal resten van geoogste groenten direct weg of gooi ze op de composthoop. Om ziekten en schimmels  te voorkomen mag je overigens nooit resten van zieke en aangetaste planten op de composthoop gooien.
 • Verbeter de vruchtbaarheid van de moestuingrond door mosterd te zaaien in de lege vakken.
 • Deze maand kunnen ook veel vruchten uit de fruittuin geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen en wijnbessen.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek