Het mag dan misschien zijn oorsprong vinden in het Middellandse Zeegebied, maar voor de meeste Nederlanders is andijvie(stamppot) een oer-Hollands product. De groente andijvie kent verschillende varianten, zoals het soort met de gladde bladeren (ook wel de nummer vijf-types genoemd) en de krulandijvie (bekend als de Wallonne Despa). De eerste soort is zeer geschikt voor teelt in het voorjaar en in de zomer. De krulandijvie is juist weer geschikt voor de herfstteelt.
Andijvie in de moestuin
Veel tuinders vinden de teelt van andijvie gemakkelijk. Andijvie kun je namelijk op verschillende soorten grond kweken, zolang je maar regelmatig en veel water geeft. Droogte kan het groeien van de plant namelijk tot stilstand brengen. Het is raadzaam om de grond voor het zaaien eerst te bewerken met organische mest. Aan andijvie kun je gemakkelijk zien wanneer je hem moet oogsten. Zodra er kroppen ontstaan, is het tijd voor je eerste oogst!
Oogsten van andijvie uit eigen tuin
De andijvie met gladde bladeren kan vanaf eind mei tot oktober geoogst worden. Krulandijvie kun je oogsten tot in november in een moestuinbak of moestuintafel.
Kweektip voor jouw moestuinbak
Om de smaak van andijvie minder bitter te maken, kun je andijvie bleken. Dit doe je door de plant vlak voor de vorming van de kroppen te bedekken met een stenen bloempot, om zoveel mogelijk licht buiten te houden.
Groenten kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse andijvie, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de mooie en handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.