Acht tips om zelf tomatenplanten te kweken

Echt lekkere en grote tomaten zijn vrij prijzig. De prijs kan zo oplopen tot 2 euro voor 500 gram tomaten. En dan heb ik het nog niets eens over andere producten die je koopt waar tomaat in verwerkt zit, zoals pizza, pastasaus en ketchup. Als je zelf tomaten kweekt, kun je deze producten zelf maken, wat uiteindelijk veel geld gaat schelen. En eerlijk is eerlijk: zelfgekweekte tomaten zijn veel smaakvoller dan de tomaten die je koopt in de supermarkt. Hieronder vindt u 8 tips die je helpen bij het kweken van je eigen tomatenplant.

Geef je plant de ruimte in de moestuinbak

Tomaten hebben veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien, zodat ze een goede zuurstofcirculatie hebben. Als je een tuinstoel tussen je planten kunt zetten is dit voldoende ruimte. Daarnaast voorkomt je verspreiding van ziektes tussen je planten als je veel ruimte tussen de planten laat.

Zorg voor veel licht

Een tomatenplant hebben 6 tot 8 uur per dag zonlicht nodig. Als je de plant op een donkere plek zet, krijg je geen tomaten. Je kunt een tomatenplant binnen kweken, maar dan moet de plant 14 tot 18 uur kunstmatig sterk licht hebben. Tomaat bij een raam zetten is niet voldoende!

Geef niet te veel water

Net zoals alle andere planten hebben tomatenplanten ook water nodig, maar geef ze niet te veel. Te veel water is net zo schadelijk als te weinig water geven. Zorg dus dat er drainagegaten in de pot zitten, zodat extra water, dat de plant niet opneemt, weg kan stromen.

Snoei de plant

Ook tomatenplanten moeten gesnoeid worden. Knip de bladeren en andere stengels aan de onderkant van plant af als de plant gaat groeien. Je knipt de onderste bladeren af, omdat schimmels daar vaak beginnen. Daarbij krijgen deze bladeren te weinig zonlicht en zuurstof, dus kun je ze net zo goed af knippen.

Gebruik natuurlijke mulch

Mulch is heel goed voor je tuin. Het helpt bij het vochtig houden van de tuin, zorgt voor een juiste grondtempratuur en voegt extra vitamine toe aan de grond. Zorg er wel voor dat de aarde warm genoeg is voordat je de laag mulch erop legt. Er zijn verschillende soorten mulch te gebruiken in de tuin. Zo heb je compost, bladeren en (oud)stro. Je kunt ook houtsnippers gebruiken, maar let dan wel op dat ze niet chemisch bewerkt zijn.

Zorg voor support

Tomatenplanten kunnen heel groot worden, dus zorg dat je een systeem maakt waar de plant tegen aan kan groeien. Zo kunnen ze niet omvallen en gaan ze niet door je hele tuin groeien.

Controleer de plant op ziektes

Zorg dat je regelmatig de tomatenplanten controleert op ziektes. Tomatenplanten zijn erg vatbaar voor ziektes en andere plagen. Als je regelmatig controleert, zorg je dat je er vroeg bij bent als er een ziekte of plaag uitbreekt. Je kunt er dan nog wat aan doen.

Pluk de tomaten voordat ze helemaal rijp zijn

Wacht niet met plukken van de vruchten tot de tomaten 100% rijp zijn. Het kan wel, maar de kans is dan groot dat de tomaten dan kapotgaan of beestjes gaan aantrekken. Pluk de vruchten dus als ze bijna rijp zijn en leg ze dan in de vensterbank om verder te rijpen. Nog een voordeel van vroeg plukken: je hoeft de tomaten niet direct te gebruiken.

Iedereen kan tomaten kweken met onze moestuinbak

Wil jij verse tomaten kweken, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op uw balkon of tuin? Bekijk dan eens onze handige moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek