Aardbei kweken

De aardbei is een eeuwenoude fruitsoort die onderdeel is van de rozenfamilie en zeer geschikt is voor het kweken in een moestuinbak, kweektafel of kweekrek. Er bestaan ongeveer twintig verschillende soorten van de geteelde aardbei. Vroeger werd de plant vooral geteeld als sierplant en werden aardbeien geplukt voor medicinaal gebruik. De aardbei stond in die tijd symbool voor kortstondig genot. Vanaf de middeleeuwen werd de aardbei pas echt als lekkernij gezien.

Aardbeien zijn zeer gezonde vruchten en worden nog steeds gebruikt vanwege hun positieve invloed op ons lichaam. Zo werken aardbeien bloedreinigend, stimuleren ze de stofwisseling en hebben ze een goede werking op onze botten. Ook verlagen aardbeien de bloedspiegel, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met diabetes. Doordat de vrucht laxerend en ontgiftend werkt, is het bovendien een ideale vrucht voor mensen met overgewicht.

Aardbei in de moestuinbak

Zelf aardbeien kweken in de moestuin of kweekbak is niet alleen leuk om te doen, de plant siert ook je tuin en het resultaat is natuurlijk heerlijk! Kies voor een mooi zonnig plekje waar je vanaf februari begint met zaaien. Wacht niet te lang, want wanneer je pas in april zaait, wordt de kans op oogst in datzelfde jaar erg klein.

De aardbeienplant is een vaste plant die veel organische mest nodig heeft om goed te kunnen groeien. Verrijk de grond in de kweektafel of kweekbak daarom met meststoffen. Ook stro dat verteerd is, is een goede voedingsbodem voor de aardbei. Daarnaast is het raadzaam om wat stro rondom de plant te leggen. Zo voorkom je dat de laagst hangende aardbeien de grond raken en vies worden. Aardbeien die in de modder en het zand liggen rotten namelijk eerder weg. Vergeet verder niet dat vogels dol zijn op aardbeien, span daarom een net over je planten om te voorkomen dat de vogels je aardbeien opeten. Zorg voor voldoende vocht tijdens de groei van aardbeien en verwijder ook het onkruid dat tussen de planten opkomt.

Oogsten van aardbeien

Je kunt de overheerlijke aardbeien vanaf juli oogsten uit jouw moestuinbak. Je hebt bovendien grote kans dat je het volgend jaar opnieuw kunt genieten van aardbeien van dezelfde plant doordat de plant meerjarig is.

Moestuintips

  1. Zorg ervoor dat bij het planten, het hart van de aardbeienplant zich boven de grond bevindt.
  2. Aardbeien kun je prima plaatsen naast gewassen zoals bonen, andijvie, knoflook, sla, prei, radijs, spinazie, ui en wortel. Voorkom echter dat je ze naast koolgewassen staan.
  3. Leg stro rondom de plant zodat de aardbeien niet op de aarde komen te liggen.
  4. Aardbeien zijn zeer geschikt voor het planten in moestuinbakken.

Fruit kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf vers fruit kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek