Aangepast moestuinieren met een moestuinbak

Ook als je een slechte rug hebt, slecht ter been bent, of je bent gehandicapt (geworden), kun je nog steeds genieten van jouw moestuin en het moestuinieren. Ouderen hoeven namelijk niet te verhuizen omdat het allemaal wat minder makkelijker gaat dan vroeger. Een tuin kan bijvoorbeeld aangepast worden door middel van verhoogde moestuinbakken en de paden kunnen breder gemaakt worden. Maar ook ander gereedschap kan het tuinieren vergemakkelijken.

Bestrating in de moestuin

Een pad kan voor een rolstoelgebruiker het beste 1.20 meter breed zijn, op plaatsen waar een rolstoel moet draaien zelfs 1.50 meter breed. Het materiaal kan het beste tegels of klinkers zijn, maar ze moeten wel stroef blijven als ze nat worden. Gladheid door mos of algen op de paden en terrassen kan goed bestreden worden door het goed schoon te houden. Padden van asfalt of een goed aangedrild zandpad kan natuurlijk ook.

Leg verder anti-worteldoek onder het terras en de bestrating zodat er geen onkruid kan groeien, dit scheelt weer onderhoud. Er bestaat ook speciaal mortel dat over de stenen verdeeld kan worden en daarna ingeveegd wordt. In de kieren kan dan geen onkruid meer groeien. Niveauverschillen kunnen voor rolstoelgebruikers en mensen die moeilijk ter been zijn het beste opgelost worden met hellingen. Een verhoogde rand langs de paden voorkomt dat de rolstoel in de border of het gras komt. Voor een blinde is dit een mooie tikrand.

Groenten en kruiden

Planten die weinig onderhoud vergen verdienen natuurlijk de voorkeur. Tenzij iemand anders jouw moestuinbak onderhoudt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld bietjes, worteltjes, spinazie, sla, andijvie en aardbeien. Hogere planten zoals tomaten en paprika’s zijn wel mogelijk, maar hierbij dien je er rekening mee te houden dat je deze geregeld kort moet snoeien. Ook groenten die diep wortelen raden we af aangezien het veel moeite zal kosten deze te rooien. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan aardappelen. Een kruidentuin kan ook een prachtige aanvulling zijn in jouw moestuinbak, zeker omdat deze extra geur aanbrengt in jouw verhoogde moestuin.

Gereedschap en andere handige hulpmiddelen

Gereedschap dat jouw rug kan sparen, bukwerk overbodig maakt of ervoor zorgt dat je met één hand kunt tuinieren zijn te koop bij sommige tuincentra of bij thuiszorgwinkels. Om de rug te sparen kun je bij het schoffelen het beste een lange steel kopen, zodat je rechtop staat als je het uiteinde in de handen houdt. Ook verplantschepjes met een extra lange steel zijn erg handig, je hoeft daardoor minder te reiken. Een knielmatje of een knielbankje kan het tuinieren een stuk gemakkelijker maken. Het knielbankje is vooral handig als je moeite hebt met overeind komen. Sommige knielbankjes hebben ook vakjes om het gereedschap in op te bergen.

Werken in de moestuinbak

Bij het werken in de moestuinbak is het belangrijk dat je genoeg afwisseling in jouw werkzaamheden brengt. Het is niet verstandig te lang in dezelfde houding te werken, je kunt beter even rusten of stoppen voordat je echt te moe wordt. Verder kan een verhoogde moestuinbak van planken of steen eenvoudig gemaakt worden, of eventueel kunnen onze verhoogde moestuinbakken en moestuintafels uitkomst bieden voor jouw moestuin. De hoogte van onze moestuinbakken kunt je eenvoudig aanpassen aan de hoogte van jouw rolstoel en onze breedste variant van 60 cm is nog optimaal te bereiken vanuit jouw rolstoel.

Zorg er bij een verhoogde moestuinbak voor dat het water goed weg kan en vervang de moestuingrond eventueel als je merkt dat deze uitgeput raakt. Een hoge moestuinbak van hout of steen waarbij de onderkant gesloten is, moet je zijdelings bewerken, omdat je er niet met een rolstoel onder kunt rijden. Bij de moestuintafels van Vertisign is het wel mogelijk er onder te rijden. De afwatering is hierbij wel erg belangrijk, doordat de moestuinbak minder diep is droogt deze namelijk sneller uit. De bovenranden van onze moestuinbakken zijn glad afgewerkt, zodat jouw armen niet beschadigen.

Kortom; het is zeker mogelijk om weer te beginnen met moestuinieren. Onze kweekbakken, kweektafels of kweekrekken zijn hiervoor uitermate geschikt. Wil jij hulp bij het inrichten van jouw moestuin op hoogte of bent je benieuwd wat wij voor jouw kunnen betekenen, bekijk dan eens ons assortiment of neem contact op.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek