9 theekruiden voor in jouw moestuinbak

Lijkt het je niet heerlijk? Verse kruiden oogsten uit de moestuinbak op jouw balkon of terras, om vervolgens hiervan een heerlijke kop thee te zetten? Met een moestuinbak of kweektafel van Vertisign maak je eenvoudig een theetuintje om heerlijke theemelanges te maken. Daarnaast staan de geurende plantjes heel leuk op jouw balkon of terras en hebben de meeste een positieve invloed op het dierenleven. Maar welke 8 theekruiden kun je het beste kweken in een kweekbak of moestuintafel:

 1. Munt
 2. Citroenverbena
 3. Brandnetel
 4. Citroenmelisse
 5. Kamille
 6. Salie
 7. Anijs
 8. Venkel
 9. Lavendel

Het kweken van theekruiden in een moestuinbak

Het kweken van kruiden voor jouw verse thee kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in potten, een moestuinbak of tafel, in de volle grond (tussen de bloemen of een aparte moestuin) of zelfs in een moestuinrek. Het voordeel van een kweekbak of potten is daarbij wel dat je de kruiden netjes bij elkaar, of juist uit elkaar, kunt houden.

Zaaien en oogsten van kruiden in de moestuinbak

Zaai vervolgens de gewenste kruiden in de grond vanaf april of mei en geef de kruidenzaadjes water. Houd ook na het ontkiemen de grond redelijk vochtig, check eventueel in ons overzicht over water geven of je kruiden water nodig hebben. Kruiden hebben over het algemeen geen bemesting nodig, maar na 4 maanden kan het geen kwaad een klein beetje meststoffen toe te voegen. Oogst vervolgens als de plant groot genoeg is de stengels en bladeren naar behoefte. Zorg er wel voor dat je altijd twee bladeren van de grond af laat zitten zodat de kruidenplantjes verder kunnen groeien.

Het zetten van de thee met eigen kruiden

Zelf theezetten van verse kruiden uit jouw moestuinbak of kweektafel is niet alleen heerlijk en makkelijk, maar geeft ook nog eens extra voldoening. Zie jij jezelf al zitten met een verse kop thee in de zon op jouw terras? Zorg wel altijd even dat je vooraf checkt of jouw kruiden geschikt zijn; sommige kruiden hebben namelijk medicinale eigenschappen. Het maken van thee is eenvoudig:

 • Breng water aan de kook
 • Laat het water 2 minuten afkoelen
 • Doe de gewenste bladeren, stengels of vruchten in het water en laat 5 a 10 minuten trekken.
 • Verwijder de bladeren, stengels en vruchten
 • Genieten maar!

Munt kweken

Heerlijke thee gemaakt van munt, waarschijnlijk de meest bekende kruid om thee van te maken. En het leuke is, munt is makkelijk om te kweken. Met een plantje uit het plaatselijke tuincentra kun je al snel oogsten. Plant jouw munt in april of mei in moestuinbak of kweektafels. Dit is de beste tijd om hem te planten. Kies voor jouw verse munt een plekje in de zon of halfschaduw en zorg dat de moestuingrond goed vochtig is. Overigens groeit munt snel en is het een woekeraar, zet munt daarom bij voorkeur altijd apart in een pot of moestuinbak.

Muntthee maken

Om thee te maken van jouw verse muntplantjes pluk je een aantal verse blaadjes of knip je 3 takjes van de plant. Stop deze in een theeglas en giet hier kokend water overheen. Laat deze vervolgens een paar minuten trekken waarna je de blaadjes kan verwijderen. Muntthee is heerlijk met een beetje honing of rietsuiker, maar munt is ook goed te gebruiken om een verfrissende ijsthee te maken. Er bestaan overigens allerlei soorten munt, waaronder ananasmunt, grapefruitmunt, gembermunt en zelfs chocolademunt. Genoeg te variëren dus.

Citroenverbena kweken

Citroenverbena of verveine is een geweldige plant om ook thee mee te maken. Je kunt de citroenverbena met zijn langwerpige blaadjes het beste in een grote pot of moestuinbak zetten. Vanaf de voorjaar zet je de plant in de moestuinbak, zorg voor vochtige aarde en zet hem vervolgens in de volle zon.

Thee maken van citroenverbena

De citroenverbena heeft een duidelijke smaak van citroen. Voor het trekken van de citroenverbenathee kun je de verse blaadjes of de takjes gebruiken. Knip wel uit de toppen van de struik zodat de plant daarna kan verder groeien in jouw moestuintafel of kweekbak. Overigens is het ook lekker om een mix te maken van citroenverbena met munt en brandnetel.

Brandnetels kweken

Brandnetel staat bij de meeste mensen vooral bekend als een venijnig onkruid welke prikt door het mierenzuur, maar je kunt er ook heerlijke thee mee maken. Brandnetels vind je namelijk overal, je kunt ze dus makkelijk met handschoenen plukken tijdens jouw wandeling door het park of de stad. Zorg wel dat je ze niet plukt langs een weg, spoor of hondenuitlaatplaats, hier bestaat namelijk de kans op besmetting / bevuiling van jouw brandnetels.

Wil je toch zelf brandnetels zetten, neem dan een wortelstok mee uit de berm. Zorg er wel dat je ze in een pot of apart in een moestuinbak zet omdat brandnetels flink kunnen woekeren. Je kunt brandnetel gedurende de lente en zomer planten en ze groeit het snelst op een half-zonnige plek.

Brandnetelthee maken

Verse brandnetels hebben een kruidige smaak die men wel eens vergelijkt met spinazie. Zorg wel dat je alleen de jonge toppen oogst voor jouw brandnetelthee. Wanneer de plant in de zomer groter en harder wordt, en deze zaden begint te vormen, wordt de brandnetel namelijk bitter. Brandnetelthee is heerlijk in een mix met munt en een schijfje citroen, genieten!

Citroenmelisse kweken in de moestuinbak

De hele omgeving van jouw moestuinbak of kweektafel krijgt een citrusgeur van deze kruid. Niet alleen lekker voor jou, maar ook heerlijk voor bijen en vlinders. Gauw planten dus in jouw kruidentuin! Citroenmelisse wordt ongeveer 50 centimeter hoog en kan in het voorjaar gezaaid of gestekt worden. Dit kruid groeit goed op elke vochtige moestuingrond en houd van een half zonnige omgeving. Zorg er wel voor dat de omgeving niet te vochtig blijft, want de plant is gevoelig voor schimmel. Om te oogsten kun je tijdens de zomer en het najaar regelmatig de bladeren en toppen plukken.

Thee maken van citroenmelisse

De plant mag dan wel sterk ruiken naar citrus, de smaak is subtieler dan die van de citroenverbena. Heerlijk dus al je niet van te veel citrus houdt. Om thee te zetten van de citroenmelisse breek je eerst de bladeren, giet hier vervolgens heet water overheen en zeef de blaadjes er na 3 tot 5 minuten uit om te zorgen dat de thee niet bitter wordt.

Het kweken van kamille

Kamille is een geweldige toevoeging aan jouw moestuinbak. Zijn bloemetjes geven een vrolijke tint in jouw tuin of moestuin, waar je ook nog eens heerlijke thee van kunt maken. Zaai daarom de kamille vanaf maart direct in de kweekbak. De kamille groeit gemakkelijk in de volle zon en bloeit van mei tot september.

Kamillethee zetten

Thee van kamille heeft een karakteristieke, zachte smaak. Je maakt de thee van een hand vol verse of gedroogde bloemen. De bladeren zijn dus niet nodig. Je kunt deze bloemen van de kamille het beste oogsten op een zonnige dag, omdat ze dan de meeste olie bevatten. Kamillethee is lekker met wat honing, of gemengd met munt en citroenverbena.

Salie kweken in bakken

Het kruid salie kun je op vele manieren gebruiken bij het koken, maar je kunt er ook heerlijke thee van maken. Salie is een struikachtige vaste plant en wordt ruim 40 centimeter hoog. Zaai de salie in het voorjaar in een kas of op een vensterbank, waarna je deze na het uitgroeien kunt verpoten in de moestuinbak met volle zon. Geef de plant niet te veel water omdat salie, net als citroenmelisse, vatbaar is voor schimmels.

Saliethee maken

Zowel de bloemen als de bladeren van salie zijn geschikt voor het maken van thee. Je hebt echter maar weinig nodig omdat ze sterk smaken. Een tot drie blaadjes zijn al genoeg voor een hele theepot. Omdat salie een overheersende smaak heeft is het moeilijk te combineren in de thee met andere kruiden, wel kun je het iets zoeter maken met bijvoobeeld honing. Er zijn overigens verschillende soorten salie, zoals honingmeloensalie en muskaatsalie, elk met een eigen smaak.

Anijs kweken in de moestuin

Anijs blijft een aparte smaak, die we eigenlijk helemaal niet zo goed kennen. Toch zit het overal in; bijvoorbeeld gebak, likeur, brood en rode/blauwe muisjes. En dit anijs, dat kun je nu ook zelf kweken in de moestuinbak. Zaai de anijs aan het eind van het voorjaar in de moestuinbak of moestuintafel, het kruid houdt er namelijk niet van om verpot te worden. Verder heeft de plant vooral warmte en vocht nodig voor een mooi resultaat.

Anijsthee zetten

Om anijsthee te maken heb je de zaden nodig uit de anijs. Gebruik hiervan 1 a 2 theelepels en kneus deze licht zodat de actieve ingrediënten beter tot zijn recht komen. Voeg daar vervolgens 300 ml kokend water aan toe, laat dit ongeveer 5 minuten trekken en zeef daarna de zaadjes uit de thee.

Anijs thee is overigens niet alleen lekker zoet, maar het bevordert ook de spijtvertering en helpt tegen spierkramp, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het is niet voor niets dat anijs wordt gebruikt in hoestmiddelen. Anijs is namelijk slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Daarnaast helpt anijs bij het stimuleren van de melkproductie bij borstvoeding en helpt het, via de moedermelk, ook de baby tegen een opgeblazen gevoel.

Venkel kweken in de moestuinbak

De venkel is een goede toevoeging aan jouw moestuinbak of kweektafel. Het knolgewas is namelijk een heerlijke zomergroente en ook het loof van de venkel is eetbaar. Wel hebben de knollen veel ruimte nodig, het loof kan namelijk flink groeien. Zaai de venkel in de maand mei tot en met half juli en geef de venkel een goede, zonnige plek in jouw moestuinbak. Verder heeft de venkel tijdens de teelt geen extra voeding nodig en groeit deze het beste op een goede vochthoudende grondsoort.

Thee maken van venkel

Voor het maken van venkelthee kun je gebruik maken van de zaden, de bladeren of de wortel. Zorg er in alle gevallen voor dat je deze fijn maakt zodat de smaakstoffen goed tot zijn recht komen in de het kokende water. Venkelthee kan je verder op smaak brengen met honing, suiker, munt of een scheutje melk. Drink overigens geen venkelthee als je zwanger bent. De verbindingen in venkel kunnen risico’s op bepaalde complicaties bij de zwangerschap verhogen.

Lavendel kweken

De lavendel is een bekende plant met een heerlijke geur en hij trekt bovendien vlinders en bijen aan. Een aanvulling dus voor jouw moestuinbak op het balkon. En wist je trouwens dat, wanneer je aan de lavendel zit, de geur pas echt vrijkomt? De geurmoleculen in de plant knappen dan namelijk. Voor het kweken van lavendel heb je een arme, zanderige grond nodig die goed water doorlaat. Zaai de lavendel vanaf april tot en met juni in de moestuinbak. Zet de lavendel vervolgens op een warme zonnige plek en pluk de bloempjes vanaf het einde van de lente zodra deze er aan komen.

Lavendelthee maken

Voor het maken van lavendelthee heb je twee theelepels gedroogde lavendelbloesem nodig. Doe dit vervolgens in een theefilter en plaats het filter in een theeglas of theepot. Giet hier vervolgens 300 ml kokend water over en laat het geheel ongeveer 10 minuten trekken. Verwijder het filter en geniet van een vers kop lavendelthee.

Wist je trouwens dat de cumarinen in lavendel zorgen ervoor dat je beter slaapt. Lavendel kan zorgen voor een betere inslaap en een betere doorslaap. En wie beter en langer slaapt, zal ook meer dromen. Dus een kopje lavendelthee of een geurzakje onder je kussen is het proberen zeker waard.

Combineren van theekruiden uit de moestuinbak

Natuurlijk kun je alle theekruiden apart gebruiken in jouw verse thee, maar wist je dat je ze ook kan combineren? Bij het samenvoegen moet je goed opletten of de kruiden wel bij elkaar passen, niet alleen qua smaak, maar ook qua werking. Sommige kruiden zijn namelijk rustgevend, terwijl andere juist stimulerend werken. Daarnaast kunnen bepaalde kruiden kunnen met elkaar gecombineerd worden om aandoeningen te verlichten. Hieronder staan een aantal ideeën voor het combineren van smaken:

 • Kamille en munt is een veel gekozen combinatie die zowel koud als warm heerlijk smaakt
 • Kamille gecombineerd met citroenmelisse werkt rustgevend en kalmerend
 • Rozemarijn en anijs zijn goed voor de spijsvertering
 • Kamille, anijs en citroenverbena zijn ideaal voor het slapengaan in de avond

Meer theekruiden kweken op jouw balkon?

Wil jij meer kruiden kweken op jouw balkon om thee van te maken? Plaats dan een moestuinrek of kweekrek op het balkon of terras. Hiermee kun je op meerdere niveaus kruiden kweken, voor een nog hogere en diverse oogst. Voor meer informatie, bekijk onze moestuinbakken, moestuinrekken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek