9 groenten die je kunt oogsten binnen 1 maand

Voor het kweken van groenten is veel geduld nodig voordat je jouw favoriete soorten kunt oogsten. Als je de zaadjes eenmaal in de grond gestopt hebt lijkt het een eeuwigheid te duren voordat deze op komen, om nog maar te zwijgen over het aantal keren dat je ongeduldig hebt staan kijken of de tomaten, paprika’s of aardbeien al rijp zijn. Toch zijn er een aantal soorten die je snel kunt kweken; gewassen met een snelle zaai-tot-oogsttijd. Welke snelle groenten kan jij kweken in een moestuinbak?

Hoe kun je snel groenten kweken?

Voordat je begint met het zaaien is het wel van belang dat de omstandigheden geschikt zijn. Zaai de gewassen daarom pas vanaf eind april in de moestuinbak. De zaden hebben namelijk niet alleen tijd en water nodig, maar de temperatuur moet ook hoog genoeg zijn om te ontkiemen. Zaai je de gewassen toch eerder (maart – april) in jouw kweektafel, hou er dan rekening mee dat het tot twee weken langer kan duren voordat je kunt oogsten.

5 dagen: Cressen en kiemgroenten

Kiemgroenten en cressen bevatten in verhouding veel meer vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsstoffen dan volwassen gewassen. Extra gezond dus, maar de smaak mag er ook wezen! Cressen en kiemgroenten hebben verrassend sterke smaken waarmee ze extra kracht en pit geven aan jouw gerechten. Cressen zijn eigenlijk te vroeg geoogste groenten, ze groeien op een voedingsbodem. Je knipt ze net boven de wortel af, zoals je dat doet met tuinkers. Voor kiemgroenten heb je alleen maar water en een glazen pot nodig. Na een paar dagen kun je je kiemgroenten eten. Benieuwd hoe je kiemgroenten kunt kweken?

14 dagen: Scheuten

Na cressen kun je ook scheuten oogsten, dit zijn jonge stengels van gewassen die net boven de grond uit komen. Probeer dit eens met erwten of bietjes; vooral de erwtenscheuten zijn geweldig lekker. Ze smaken meer naar doperwten dan de doperwt zelf. Zaai de erwten in een moestuinbak; geef voldoende warmte, licht en water en na twee weken kun je de eerste scheuten oogsten

15 dagen: Tuinkers

Je kunt de tuinkers binnen kweken in een kweekschaaltje of buiten in jouw kweektafels. De zaadjes hebben echter bijzonder weinig ondergrond nodig om te kunnen ontkiemen; naast wat vocht is het vooral belangrijk dat de tuinkers grip heeft om te groeien, bijvoorbeeld op keukenpapier of watten. Na een dag ontkiemt de tuinkers al en na twee weken kun je oogsten. Wil je wat langer over de oogst doen, zet het kweekschaaltje dan in de koelkast zodat deze nog langzaam doorgroeit.

21 dagen: Bladmosterd

Bladmosterd is een snelgroeiend bladgewas welke zeer geschikt is voor het kweken in een moestuinbak of kweektafel. Het gewas kiemt al bij lage temperaturen en is redelijk winterhard. Bladmosterd kun je zaaien vanaf en hebben veel vocht nodig. Bij warmte en stress schieten ze namelijk door, gelukkig vormen ze dan pittigere, eetbare bloemknoppen en bloemen.

22 dagen: Rucola

Zeer geschikt voor in de moestuinbak! Rucola was een onbekende bladgroente die in korte tijd is uitgegroeid tot een veel voorkomend gewas in menig moestuinbak. De makkelijke teelt, het snelle kiemen en de sterk groeikracht, in combinatie met de opvallende smaak maken het een gewild gewas welke men bijna jaarrond kan kweken. In de winter kun je rucola namelijk ook op de vensterbank kweken.

23 dagen: Radijsjes

Misschien wel het makkelijkste gewas om te kweken in een moestuinbak of moestuintafels; radijsjes. Ze hebben voornamelijk koele temperaturen en voldoende vocht nodig en het groeien gaat vanzelf, ideaal dus voor het vroege voorjaar en late najaar. Radijsjes zijn er in veel verschillende variaties, maar de smaak blijft gelijk; lekker, fris en pittig. Let wel op: Hoe meer vocht en voeding radijsjes krijgen des te zachter de smaak. Warmte, stress en droogte geeft een scherpere smaak.

24 dagen: Spinazie

Nog een leuk gewas voor ongeduldige mensen; spinazie. Het blad is lekker, mals en zacht als je het stooft en kun je vanaf 4 weken oogsten. Doordat spinazie groeit door middel van een lange penwortel heeft het gewas een hekel aan warmte en droogte, zaai spinazie dus altijd in de volle grond of een moestuinbak. Je oogst de spinazie wanneer ze ongeveer 6 centimeter groot en nog groen zijn. Laat na de oogst de wortels zitten zodat je na 2 weken nog een keer kunt oogsten. Na die kleinere oogst is de plant uitgeput en zal deze geen nieuwe blaadjes meer maken.

25 dagen: Bladsla

Sla van eigen tuin is altijd erg lekker. En tegenwoordig is er meer dan gewone groene kropsla; er is bindsla, eikenbladsla, krulsla, in groen, rood, of groen met rood gevlamd of gespikkeld. Bedenk wel dat je sla uit eigen tuin niet kunt bewaren, je eet haar het liefst direct na de oogst. Je zaait sla van half maart tot eind juli.

Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten.

30 dagen: Snijbiet

Een onbekend gewas voor vele mensen; snijbiet. Dit omdat deze niet in meeste supermarkten te vinden is. Toch is snijbiet een makkelijk gewas voor het kweken in een moestuinbak en kun je deze bijna jaarrond telen; een ideaal gewas voor de beginnende moestuinier! Snijbiet heeft een lichte bietensmaak, gecombineerd met de smaak van spinazie.

Snijbiet houdt van oorsprong van een zonnige plek, maar groeit ook prima in de halfschaduw. Het gewas heeft gedurende de groei geen extra voeding nodig, maar wel heeft snijbiet net als andere bladgewassen veel vocht nodig om te groeien. Zorg er verder voor dat je regelmatig oogst om de groei van het gewas te bevorderen. Snijd het blad van de plant 3 cm boven het maaiveld af. De plant kan gedurende het voorjaar, zomer en vroege herfst hergroeien.

Andere snelle gewassen voor de moestuinbak

Naast deze 9 groenten welke je snel kunt oogsten uit jouw moestuinbak zijn er ook een aantal gewassen welke je snel kunt oogsten. Deze gewassen oogst je weliswaar niet binnen 1 maand, maar toch hoef je er niet een heel groeiseizoen op te wachten:

  • Raapstelen, 35 dagen
  • Sla, 40 dagen
  • Bietjes, 45 dagen
  • Tuinrapen, 45 dagen
  • Doperwten, 55 dagen
  • Bosuitjes, 60 dagen
  • Worteltjes, 60 dagen

Voordelen van snelle gewassen in de moestuinbak

Naast dat het gewoon leuk is om snel resultaat te zien in jouw moestuinbak heeft het kweken van snelle gewassen ook andere voordelen. Je haalt namelijk een grotere oogst uit jouw moestuinbak; met een goede planning kun je namelijk na het oogsten van deze snelle gewassen nog een tweede, derde of soms vierde teeltronde starten. Voor een optimaal resultaat is het daarbij verstandig om een moestuinplan te maken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek