16 redenen waarom je in moestuinbak moet moestuinieren

Je bent zover! Je hebt besloten om dit jaar een moestuin te beginnen op het balkon of terras. Maar waarom zou je een moestuin beginnen in bakken? Welke voordelen hebben kweektafels en moestuinbakken ten opzichte van kweken in de volle grond? In deze blog vertellen we 16 redenen waarom je in moestuinbak moet moestuinieren?

 1. Grond warmt sneller op
 2. Overzichtelijker
 3. Past op elk terras of balkon
 4. Minder onkruid
 5. Werken op hoogte
 6. Minder vuil
 7. Makkelijker water geven
 8. Minder last van slakken
 9. Betere drainage
 10. De grond wordt niet belopen
 11. Duidelijker voor kinderen
 12. Vruchtwisseling bijhouden
 13. Meststoffen worden beter benut
 14. Altijd schone grond
 15. Je kunt de moestuin verplaatsen
 16. Moestuinieren uit een rolstoel

Een moestuinbak warmt sneller op

Een van de eerste redenen waarom je zou moestuinieren in bakken is dat de grond in moestuinbakken sneller opwarmt. Hierdoor kun je vaak vroeger beginnen met zaaien, waardoor je vervolgens meer kunt oogsten tijdens het seizoen. Als je nog vroeger wilt starten kun je een moestuinbak zelfs (tijdelijk) verplaatsen naar binnen of naar een plaats zonder wind.

Overzichtelijke moestuinbak

Het kweken in een moestuinbak of kweekrek zorgt ervoor dat de moestuin overzichtelijk blijft. Je kun in één oogopslag zien hoe jouw hele moestuin erbij staat en waar je nog wat moet doen. Daarnaast kun je met magnetische plant labels makkelijk aangeven waar je wat gezaaid hebt.

De bak past op elk balkon of terras

Zelfs op jouw balkon of terras is het mogelijk om te moestuinieren. Dus heb je geen grote tuin, maar wil je wel zelf groenten kweken? Er past altijd wel een moestuinbak op jouw terras of balkon. Moestuinbakken zijn namelijk eenvoudig te plaatsen en te koop in allerlei vormen en maten. In de webshop van Vertisign vind je moestuinbakken van 40 bij 103 cm tot 60 x 130 cm.

Minder onkruid in de moestuinbak

Doordat je in een moestuinbak duidelijk afgescheiden groenten kweekt heb je minder last van onkruid. Zaden waaien namelijk minder makkelijk in de bak en vaak maak je gebruik van schone, onkruidvrije moestuingrond. Het kweken in een moestuinbak scheelt je dus uren onkruid wieden. Overigens kan onkruid ook voordelen hebben voor het moestuinieren.

Werken op stahoogte met een kweektafel

In een kweektafel is de moestuinbak op hoogte geplaatst waardoor je eenvoudig kun moestuinieren op stahoogte. Ideaal voor mensen die last hebben van hun rug of ouderen waarbij het bukken lastig is. Bijkomend voordeel is dat het kweken ook leuker wordt omdat je niet uren op de knieën hoeft te zitten.

Minder vuil tussen de groenten en kruiden

Nog een voordeel van het kweken in een moestuinbak is dat je minder last hebt van vuil en bladeren tussen jouw groenten en kruiden. Dit waait namelijk niet in de bak maar eronder door. Wel zo lekker als je spinazie of sla wilt oogsten.

Je kunt makkelijker water geven in een kweekbak

Ook het water geven in een kweekbak is makkelijker dan in een grote moestuin. Je hoeft namelijk niet de waterslang door de hele tuin te slepen, met het risico dat je planten beschadigt. Plaats de kweekbak bij een watertap punt en je geeft jouw groenten en kruiden water in een handomdraai.

Geen last van slakken in jouw bakken

Je hebt simpelweg minder last van slakken omdat ze een langere weg moeten afleggen voordat ze bij jouw groenten zijn. Daarnaast is de staander vaak droger dan een horizontaal vlak waardoor ze zich minder makkelijk verplaatsen. Zeker als je sla wilt kweken adviseren wij gebruik te maken van een moestuinbak.

De moestuinbak is beter gedraineerd

Doordat de moestuinbakken op hoogte zijn kan water beter worden afgevoerd. Daarnaast kun je zelf de grond kiezen waardoor je makkelijker kiest voor goede grond met een optimale waterhuishouding. Nadeel is wel dat je in drogere periodes je bak zelf water moet geven. De moestuinbakken van Vertisign zijn overigens voorzien van kieren waardoor overtollig water nog makkelijker weg loopt.

De grond in een bak wordt niet belopen

Omdat je niet over de moestuingrond in een bak loopt blijft de bodemstructuur in jouw kweekbak van goede kwaliteit. Hierdoor hoef je aan het begin van een groeiseizoen niet te spitten. Je hoeft enkel voedingsstoffen toe te voegen en je kunt weer beginnen met zaaien.

De moestuinbak is duidelijker voor kinderen

Zeker als kinderen klein zijn lopen ze gerust dwars door jouw groenten heen. Ze zien namelijk geen verschil tussen jouw moestuin en wilde begroeiing. Gevolg is dat veel van jouw groenten en kruiden sneuvelen door onschuldige kinderen. Als je kweekt in een moestuinbak is het al snel duidelijk dat ze daar niet in mogen. Overigens is het kweken van groenten en kruiden ook leerzaam voor kinderen. Bij Velt vertellen ze meer over het moestuinieren met kinderen.

Je kunt eenvoudig vruchtwisseling bijhouden

Met vaste kweekbakken wordt het makkelijker om vruchtwisseling toe te passen en bij te houden. Het minimum aantal bakken wat je daarvoor nodig hebt is dan 4 zodat je eenvoudig kan rouleren. Meer informatie over vruchtwisseling vertellen we jou hier.

Meststoffen worden beter benut in een moestuinbak

Omdat niet de hele moestuin maar slechts de moestuinbakken waar daadwerkelijk groente en kruiden groeien bemest worden, kunnen we met minder meststoffen en mulchmaterialen toe. Je kunt namelijk gerichter bemesten. Als je daarnaast ook vruchtwisseling toepast is het resultaat nog beter.

Altijd schone grond in de kweekbak

In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.

Je kunt de moestuinbak verplaatsen

Zal je niet zien, ben je een moestuin begonnen op het terras, krijgt deze te weinig zonlicht. Doordat je kweekt in een moestuinbakken op poten  of kweektafel kun je deze eenvoudig verplaatsen naar de zon, of juist uit de zon in de zomer. Voorzie jouw moestuinbak daarom eventueel van wieltjes zodat je deze makkelijker kunt verplaatsen.

Moestuinieren vanuit een rolstoel met een kweektafel

Een laatste voordeel is alleen toepasselijk voor een beperkte groep mensen. Zit je in een rolstoel dan kun je eenvoudig moestuinieren in een kweektafel of moestuintafel. De bak is namelijk op hoogte geplaatst waardoor je er vanuit jouw rolstoel eenvoudig bij kan. Ook voor jou komt moestuinieren dus binnen handbereik.

Genoeg redenen om een moestuin te beginnen in moestuinbakken

Er zijn veel voordelen van het kweken van groenten en kruiden ten opzichte van het kweken in de volle grond. In onze webshop vind je meerdere varianten voor het kweken in bakken zodat er altijd wel een mogelijkheid is voor jouw balkon of terras. Begin ook met moestuinieren en shop jouw moestuinbak bij Vertisign.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek