11 tips voor het starten van jouw moestuinbak

Heb je geen idee hoe jij een moestuin moet beginnen? Dat is niet gek, er komt namelijk best wel veel bij kijken. Gelukkig hebben wij bij Vertisign ervaring met het starten van een moestuin en dus helpen we jou op weg. Zo kan jij straks goed voorbereid een moestuinbak of kweektafel starten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Overigens willen we jou op voorhand alvast waarschuwen. Moestuinieren is namelijk net als het echte leven: experimenteren, fouten maken en leren, en accepteren dat niet alles te plannen valt. Gelukkig kan je door middel van het inwinnen van informatie jezelf goed voorbereiden op het starten van een moestuin en kun je eenvoudig de volgende punten volgen:

 1. Wat voor moestuin wil je aanleggen?
 2. Welke ligging is verstandig?
 3. Hoe maak je de bodem klaar?
 4. Maak een moestuinplan
 5. Bestel jouw zaden
 6. Handige producten voor in de moestuinbak
 7. Voorzaaien
 8. Direct in de grond zaaien
 9. Bemesten
 10. Water geven in de moestuinbak
 11. Oogsten van jouw groenten

Wat voor moestuin wil je beginnen?

Voordat je gaat beginnen is het verstandig om na te denken over het type moestuin welke je wilt starten. Heb je een lap grond, of kweek je liever in potten of bakken op het balkon of terras. Je kunt een deel van je grasveld eenvoudig veranderen in een moestuin, maar als je klein wilt beginnen en ervaren of moestuinieren bij jou past is het misschien raadzamer om een moestuin bak of kweektafel te plaatsen. Zo kun je in ieder geval nog genieten van jouw gazon en wordt het moestuinieren eenvoudig en overzichtelijk.

De ligging van de moestuinbak

Als je een moestuin gaat aanleggen is het verstandig om te kijken naar de ligging van jouw toekomstige moestuin(bak). Een gemiddelde moestuin heeft namelijk 6 uur zon per dag nodig voor een goed resultaat. Red je dat niet, geen probleem! Ook in de schaduw kun je namelijk prima moestuinieren, alleen heb je wel minder keus. Groenten als paprika’s, tomaten en pepers houden namelijk wel van een beetje zon, terwijl bijvoorbeeld bladgroenten met minder zon af kunnen.

Voorbereiden van de bodem

Zowel in de volle grond als in een moestuinbak of kweekrek is het belangrijk dat je de grond klaar maakt voor het moestuinieren. De bodem waarin je zaait is namelijk het allerbelangrijkste onderdeel van jouw moestuin. Verwijder voordat je begint het onkruid en gras en zorg dat er voldoende compost aan de bodem wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een goede structuur en beschermt jouw grond tegen bevriezing en uitdroging. Maak vervolgens de grond los voordat je gaat zaaien.

Voeg ook een klein beetje meststoffen toe. Groenten die net ontkiemen hebben nog niet zoveel voeding nodig, dus wees spaarzaam. Je kunt beter na een paar weken weer wat extra meststoffen toevoegen, want groenten en kruiden hebben nu eenmaal voeding nodig om te groeien.

Maak een moestuinplan voor de moestuinbak

Wat? Een plan voor de moestuin? Ja, een moestuinplan maakt het moestuinieren eenvoudiger en zorgt voor een beter resultaat. Door middel van dit moestuinplan weet je eenvoudig wat je wanneer kunt zaaien en waar je van plan bent dit te doen. Ook neem je op wanneer je moet oogsten zodat je weet wanneer de vakken weer leeg zijn. Op deze manier kun je vooraf al zien waar er ruimte is om nog een keer te zaaien en wat je op dat moment nog in de moestuinbak of kweek tafel kan zaaien.

Moestuin zaden bestellen

Zodra het plan klaar is kun je beginnen met jouw moestuin of moestuinbak. Dat is het moment om de zaden te bestellen. Aan de hand van jouw moestuinplan weet je nu precies wat je nodig hebt. Deze zaden kun je op allerlei plekken kopen, maar ook in onze webshop vind je een ruim aanbod zaden voor in de moestuinbak.

Tools voor in de moestuinbak

Naast het hebben van een goede bodem en een plan kun je ook wel wat hulpmiddelen gebruiken. Veel klusjes kun je moet de hand doen, maar goed gereedschap maakt het werken wel eenvoudiger. Voor het moestuinieren kun je de volgende materialen goed gebruiken:

 • Moestuinbakken en/of kweektafels
 • Zaaipotjes of opkweekbak
 • Plantlabels
 • Moestuingrond
 • Compost, eventueel zelf te maken
 • Meststoffen, bij voorkeur biologisch
 • Gereedschappen, zoals:
  • Handschep
  • Handhark
  • Snoeischaar
  • Handschoenen
  • Klimrek of touw
  • Gieter of tuinslang

Eventueel raden we aan om een broeikap te gebruiken voor op een moestuinbak zodat je eerder kunt beginnen met zaaien in het voorjaar. Deze broeikap beschermt zou zaailingen namelijk tegen de kou.

Voorzaaien in de moestuinbak

Om groenten een goede start te geven kan het verstandig zijn om deze voor te zaaien. Vooral groenten die je pas later in het seizoen buiten kan kweken hebben daar voordeel bij: denk bijvoorbeeld aan tomaten, komkommers, courgettes, pepers en paprika’s. Deze zaai je bij voorkeur binnen in de vensterbank om ze pas vanaf half mei (na de ijsheiligen) buiten te zetten in de moestuinbak. Voordat je ze buiten uit plant kun je ze het beste wel even laten afharden: zet ze gedurende een weekje een tijdje buiten. Zo kunnen ze wennen aan de buitenlucht en tenslotte ook ’s nachts buiten blijven.

TIP: Heb je een moestuinbak op wielen? Dan kun je deze eenvoudig van buiten naar binnen rijden in het voorjaar.

Direct in de moestuinbak zaaien

Naast de eerdergenoemde gewassen die je moet voorzaaien zijn er ook gewassen welke je direct in de moestuinbak of kweektafel kunt zaaien. Voor radijsjes, wortels en andere wortel- en knolgroenten geldt namelijk dat je deze liever niet voorzaait omdat je dan de wortels/toekomstige knol kunt beschadigen. Ook rucola, pluksla, raapsteel, spinazie, winterpostelein, veldsla en de meeste andere bladgroenten zaai je gemakkelijk direct omdat deze beter tegen kou kunnen.

Bemesten van de moestuinbak

Een belangrijk punt om niet te vergeten is de bemesting van jouw moestuinbak of kweekrek. De bodem van een moestuin heeft vaak maar voeding voor 3, hooguit 4 maanden en dus is het belangrijk om extra te bemesten. Let daarbij wel op dat niet alle groenten evenveel voeding nodig hebben. Zo hebben bijvoorbeeld bonen/erwten, wortels, uien, bietjes, radijs en raapsteel weinig mest nodig, maar courgette, pompoen, tomaat, peper, paprika, aardappels, prei en aubergine juist weer heel veel.

Water geven in de moestuinbak

Zeker bij het kweken in moestuinbakken en kweektafels is het water geven erg belangrijk. Op het moment dat jouw moestuinbak vaak in de zon staat droogt deze namelijk snel uit. Houd jouw groenten en kruiden dus in de gaten en geef regelmatig water; is het een warme en zonnig dag, dan kun je het beste elke dag water geven. Je kunt de moestuinbak overigens beschermen tegen uitdroging door een laagje cacaodoppen of mulch aan te brengen op de bodem.

Oogsten van groenten uit jouw moestuinbak

Uiteindelijk is het dan zover! Je kunt de verse groenten en kruiden oogsten uit de moestuinbak. Voor kruiden geldt; zorg ervoor dat je minimaal 2 blaadjes per takje laat staan zodat de plant weer verder kan groeien. Je kunt deze kruiden vervolgens extra lang bewaren door ze te drogen of in te vriezen in water. Voor groenten geldt dat je kunt oogsten zodra de groenten eruitzien zoals je ze wilt hebben. Een beetje vroeger oogsten dan officieel aangegeven zorgt ervoor namelijk dat de plant meer energie kan steken in de rest van de groenten en de aanmaak van nieuwe vruchten. Ben je te laat, dan kan je de groenten altijd nog laten staan voor het oogsten van zaden.

Hopelijk hebben we jou met onze 11 tips op weg geholpen om de eerste stappen te zetten met een eigen moestuin of moestuintafel. Twijfel je nog of je wilt gaan kweken? Begin dan gerust kleinschalig met een moestuinbak van Vertisign. Heb je vragen? Stel deze dan gerust via onze sociale mediakanalen of stuur een mailtje naar info@vertisign.nl.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek