10 Verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren

Moestuinieren is niet alleen een leuke hobby. Er zijn ook nog eens flink wat gezondheidsvoordelen te linken aan tuinieren. Wat dacht je van lekker werken in de buitenlucht, je eigen biologische groenten verbouwen en eten, flink wat calorieën verbranden en een lekker gezond kleurtje opdoen? In dit artikel lees je 10 verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren in een kweekbak of moestuintafel.

Een goede gezondheid is belangrijk

Iedereen weet dat een goede gezondheid belangrijk is. Maar een goede gezondheid betekent niet alleen dat je geen ziektes hebt. Een goede gezondheid houdt juist in, dat je kunt genieten van alle mooie dingen van het leven. Denk hierbij aan de lach van je kinderen, een mooie zonnige dag of de smaak van zelf gekweekte tomaten. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen een eigen moestuin starten.

De 10 verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren

Hieronder vind je een flink aantal gezondheidsvoordelen van tuinieren. Sommige zal je waarschijnlijk al kennen en van een aantal zul je wel even opkijken. Neem het lijstje even door. Je leest dit artikel in amper 5 minuten.

1. Je zelfvertrouwen stijgt

Wij mensen zijn gemaakt om dingen op te bouwen te laten groeien. Dit geeft ons gewoon een goed gevoel. Hoe dacht je anders dat wij ons hebben kunnen ontwikkelen tot de mens die we nu zijn? Het enige nadeel van onze huidige maatschappij is echter dat wij het gevoel met de natuur zijn kwijt geraakt. Vandaar dat wij vaak een goed gevoel krijgen om zelf dingen te bouwen en te ontwikkelen. Dit zit gewoon in ons! Je eigen groenten verbouwen helpt je daarom niet alleen om gezonder te leven. Het helpt je ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hoe mooi is het wanneer je de zaadjes ziet ontkiemen en er een plantje ontstaat, waar jouw groenten aan groeit?

2. Moestuinieren voor de gezondheid van je hart

Een van de gezondheidsvoordelen van tuineren is dat het goed is voor je hart. Dit komt door 3 dingen. In de eerste plaats verbrand je de nodige calorieën tijdens het tuinieren. Dit komt omdat je je lichaam beweegt op een manier waar ons lichaam voor is gemaakt; matig intensieve beweging. Onder matig intensieve beweging kun je activiteiten zoals wandelen, rustig fietsen, rechtop staan en huishoudelijke klusjes scharen. Weet je wat nog een voordeel is van deze vorm van bewegen? Na een minuut of 20 gaat je lichaam lichaamsvetten verbranden om te voorzien in de energie. Vervolgens ontlaad je stress omdat tuinieren een vrij ontspannend uitwerking heeft. Stress is immers een belangrijke veroorzaker van hartziekten. Ten slotte eet je onbespoten en verse groenten, die je zelf hebt verbouwd. Je krijgt dus veel minder pesticiden en landbouwgiffen binnen.

Een groente die je gemakkelijk zelf kunt verbouwen zijn bietjes. Ze smaken niet alleen erg lekker (zoet) wanneer je ze zelf verbouwt. Er zijn ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen bekend over bietjes.

3. Tuinieren vermindert stress

Stress is een enorm gezondheidsrisico en we leiden nu eenmaal heel veel stress door onze gehaaste manier van leven. Een van de gezondheidsvoordelen van tuinieren blijkt te zijn dat je cortisolspiegel lager ligt na een half uur tuinieren. Cortisol staat bekend als het stresshormoon. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat je dikker wordt en het staat vaak aan de basis van allerlei laaggradige chronische ontstekingen.

4. Je kunt beter slapen

Vaak ben je na het tuinieren een beetje rozig. Ga dan lekker vroeg naar bed. Door onze jachtige maatschappij slapen veel mensen te weinig en dit kan serieuze gezondheidsschade opleveren.

5. Je handen worden sterker

Al dat graven, wieden, planten en oogsten doe je met je handen. Daarom zal de coördinatie en de kracht in je handen verbeteren. Dat is best handig omdat sterkere spieren ook zorgen voor sterkere botten. Dit kan botbreuken voorkomen.

6. Gezondheidsvoordelen van tuinieren in geld uitgedrukt

Het is duurder om je groenten te kopen bij de biologische groenteboer, dan om het zelf te zaaien en te oogsten. Daarnaast bestaan er allerlei manieren om je oogst langer te bewaren. Denk hierbij aan invriezen, uitdrogen, wekken of om het in luchtdichte potten te bewaren. Reken maar eens uit hoeveel geld je jaarlijks aan het inkopen van groenten besteedt en hoeveel euro een paar pakken zaadjes kosten.

7. Je draagt bij aan een beter klimaat

De huidige landbouwtechnieken schaden het milieu. En omdat we nu eenmaal met 9 miljard mensen op deze aardbol leven, kunnen we niet zonder deze landbouwtechnieken. Met moestuinen kunnen al die miljarden monden niet gevoed worden. Maar je kunt wel een aandeel hebben in een beter klimaat. Je hebt vast wel wat energiezuinige lampen gekocht en wellicht rijd je ook in een energie-efficiëntere auto. Een moestuinbak staat sowieso vol met plantjes en al die plantjes genereren zuurstof. Daarnaast kun je je keukenafval gebruiken als bemesting.

8. De moestuinbak verbetert je immuunsysteem

De grond, waarin de plantjes staan, bevat gunstige bacteriën die je immuunsysteem kunnen verbeteren. Daardoor word je minder vatbaar voor infecties en virussen. En daardoor word je minder vaak ziek.

9. Tuinieren helpt je om af te vallen

Veel mensen willen maar al te graag een paar kilootjes afvallen. Juist door te gaan tuinieren kan dit doel worden. Mensen die veel tuinieren blijken namelijk een lagere BMI te hebben waardoor ze minder lichaamsgewicht met zich mee hoeven te dragen. Een gezonder gewicht is een goede voorspeller van een goede gezondheid. Wil jij ook afvallen? Ga dan ook lekker tuinieren of lees dit artikel eens over afvallen.

10. Tuinieren voor een goede mentale gezondheid

Werken in de tuin biedt een verlichting van stress en geeft een positieve stimulans. Dit heeft de NASA onderzocht onder astronauten. Het bleek dat de ruimtereizigers zich gelukkiger voelden bij het planten, het voeden en het verzorgen van planten en zaden (in kleine potjes). Het leverde hen bepaalde geestelijke gezondheidsvoordelen op. Nou, als moestuinieren in de barre omstandigheden van de ruimte kan werken, dan zal het hier op aarde ook goed kunnen werken, toch?

Je hebt nu 10 redenen meer om zelf te gaan moestuinieren. Natuurlijk bestaat er altijd een verschil tussen iets weten en iets doen. Kijk daarom eens naar ons assortiment en kijk eens hoe jij je eigen moestuinbak of kweektafel kunt aanleggen. Je zult zien dat dit makkelijker gaat, dan dat je in eerste instantie misschien denkt.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek